Burčiak pozná asi každý z nás. Skúšali ste si však niekedy pripraviť fermentovaný nápoj z bazy čiernej? Poviem vám, je to lepšie, ako by som kedy tipovala. Baza čierna práve kvitne, je najvyšší čas ju založiť. Ako na to? Čo je to tá Socată? Fermentované nápoje obľubujú ľudia po celom svete. Recept, podľa ktorého sme…
Moje obľúbené recepty
S týmito bylinkami je jedlo pochúťka, používate ich tiež?
Keď sme si s mužom zakladali našu záhradu pri dome, prvé čo sme vysadili (po kríkoch a stromoch) boli bylinky. My ich totiž doma používame denne. Okrem prípravy čajov sú u nás bežnou súčasťou jedál, ako aj šalátov. Nielenže jedlo získa úplne iné chute bez použitia umelých látok, ale našej strave dodajú aj množstvo výživných…
10 jednoduchých tipov ako zvýšiť kvalitu svojho jedla
Dlhšiu dobu sa zaoberám možnosťami, ako si zlepšiť stravovanie. Snažím sa kriticky sa pozrieť na bežné jedlá, ktoré sa v našej krajine tradične varia a súčasne nechať sa inšpirovať dobrými spôsobmi úpravy jedál v zahraničí. Tento článok je zatiaľ zhrnutím mojich skúseností, ako zvýšiť kvalitu svojho jedla. Nahradiť sladené vody čajom Azda absolútne prvý krok,…
Cheesecake: recept pre každú domácnosť
Ja mám veľmi rada cheesecake. Doslova je to jeden z mojich najobľúbenejších dezertov vôbec. Viackrát som sa ho snažila upiecť podľa receptov dostupných na internete, ale dlho to nebolo ono. Niekoľké sa mi rozliali a jedli sme ich lyžicou z formy. Iné boli tak tuhé, že sme ich pre ich ťažkú konzistenciu ledva prehltli. Určite…
Recept: tekvicová polievka z pečenej tekvice
Tekvicová polievka jednoznačne patrí k jeseni. Je to jedna z tých mojich najobľúbenejších. Lenže, dá sa spraviť na tisíc spôsobov a väčšina mi príde dosť sladká. Nedávno môj manžel našiel recept, v ktorom sa práve sladká chuť tekvice vybalansovala s kyslou chuťou. Výsledok je úplne skvelý. Prečo siahnuť po tekvici? Na polievky používam väčšinou maslovú…
Domáca kvásková brioška
Ak hľadáte niečo naozaj extra chutné na raňajky, mám pre vás tip. Domáca kvásková brioška bude to pravé orechové na váš stôl. Príprava je síce časovo náročná, ale stojí to za to. Moji malí drobci ju zhltali raz dva. Suroviny Kvásková brioška: postup Na prípravu kváskovej briošky budete potrebovať dva dni. Je potrebné si na…
Vegánske chilli
Správy o stave nášho životného prostredia ma dosť zaskočili. Pravdou je, že som tejto problematike v minulosti ani nevenovala dostatočnú pozornosť. Priviedlo ma to však k radikálnemu rozhodnutiu obmedziť množstvo mäsa na našom rodinnom stole na minimum. Jedným z receptov, za ktorými mi bude smutno, je chilli con carne. Ten recept je jednoducho dokonalý. Človek…
Smotanová polievka z tekvicových kvetov
Tekvicové kvety sú podľa mňa nádherné. Žiarivo žlté a obrovské. V programoch o varení ich často pripravujú vyprážaním. To však vo svojej kuchyni využívam zriedkavo, preto som hľadala lepší spôsob ich využitia. Po jemných úpravách z toho vyšla výborná smotanová polievka. Použiť môžete tekvicové alebo aj cuketové kvety. Z pôvodného receptu som niektoré ingrediencie doma…
Polievka zo zelenej fazuľky s paradajkami
Milujem leto. Nielen kvôli teplu, kúpaniu, voľnejšiemu pracovnému tempu, ale najmä pre dostatok čerstvej zeleniny a ovocia. Pre zdravie nie je nič lepšie, ako sa v hlavnej vitamínmi nabitej sezóne stravovať sezónnymi potravinami. Bohužiaľ, naše reštaurácie sa týmto pravidlom neriadia, takže jedlo takmer výlučne pripravujeme doma. Navyše, máme menšiu úžitkovú záhradu, kde práve dozrieva zelená…
Rýchla polievka z červenej šošovice s mrkvou
Dnes vám prinášam ďalšiu zo sady rýchlych a jednoduchých polievok, ktorých celková príprava vám nezaberie viac ako 45 minút. Popri deťoch už vlastne iné stíham zriedkavo. Polievka z červenej šošovice s mrkvou je navyše po jemných úpravách vhodná aj pre maličké deti (bez soli, korenia). Zo zdravotného hľadiska je polievka len zo zeleniny s minimálnym…