• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Buďme zdraví

Aktívna cesta za zdravím: prevencia a samoliečba

  • Hlavná stránka
  • Online magazín
    • Prevencia
    • Liečba ochorenia
    • Tehotenstvo
    • Dojčenie
    • Zdravie dieťaťa
    • Zdravie dospelého
    • Recenzie
    • Moje obľúbené recepty
  • Kontakt
  • O Kristíne
  • Nav Social Menu

    • Email
    • Facebook

Recept: tekvicová polievka z pečenej tekvice

21. októbra 2020 by Kristina Leave a Comment

Tekvicová polievka jednoznačne patrí k jeseni. Je to jedna z tých mojich najobľúbenejších. Lenže, dá sa spraviť na tisíc spôsobov a väčšina mi príde dosť sladká. Nedávno môj manžel našiel recept, v ktorom sa práve sladká chuť tekvice vybalansovala s kyslou chuťou. Výsledok je úplne skvelý.

Tekvicová polievka. Recept, ktorý krásne balansuje sladkú a kyslú chuť pre perfektný kulinársky zážitok.
Tekvicová polievka: základ je dobre upečená a správne ochutená tekvica

Prečo siahnuť po tekvici?

Na polievky používam väčšinou maslovú tekvicu (butternut squash) alebo tekvicu hokkaido.

Obidve oranžové tekvice sú výbornou voľbou pre vaše zdravé stravovanie. Sú plné vitamínov, minerálov aj vlákniny a pritom obsah kalórií nie je vysoký. Tým, že sú v podstate sladkej chuti, si ich ľahko obľúbia aj deti.

Maslová tekvica, po anglicky butternut squash, ako aj tekvica hokkaido sú plné vitamínov A, C, E, B1, B3, B6 a B9. Okrem vitamínov v nej nájdete aj minerály horčík, draslík a mangán.

Ako vidíte, sú plné antioxidantov a vďaka tomu sa dá očakávať ich priaznivý vplyv v boji proti civilizačným chorobám ako aj proti bežným sezónnym virózam.

Tekvicová polievka: suroviny

  • 1 ks tekvice – maslovej alebo hokkaido
  • 1 ks cibuľa
  • 30 g masla
  • 1 dcl bieleho vína
  • 2 l vody
  • 3 lyžice olivového oleja
  • lyžička škorice
  • pol lyžičky muškátového orecha
  • lyžička koriandrových semienok
  • soľ, čierne korenie
  • 100 ml sladkej smotany
  • balzamikový ocot

Tekvicová polievka: postup

  1. tekvicu vyčistíme, nakrájame na menšie kusy a prípadne olúpeme. Dá sa upiecť aj so šupkou, ale má to potom trochu háčik. Buď prídete o časť chutí olúpaním až upečenej tekvice alebo po rozmixovaní nebude polievka úplne hladká. Je to na vás, ktorú možnosť si vyberiete, vo všetkých prípadoch je výsledok chutný.
  2. vyhrejeme rúru na 180°C
  3. tekvicu dáme do misy na pečenie, posypeme soľou, čiernym korením, mletou škoricou, drvenými semienkami koriandra a mletým muškátovým orechom. Polejeme asi 3 lyžicami olivového oleja, premiešame a dáme piecť na 45 minút.
  4. Po upečení vyberieme a necháme trochu vychladnúť.
  5. Medzitým si nakrájame cibuľu na drobno a opražíme ju na masle. Keď naberie sklovitú farbu, zalejeme vínom na vysokom ohni, aby alkohol vyprchal.
  6. Pridáme celý obsah misy na pečenie, snažíme sa preniesť každú kvapku výpeku (používam na to silikónovú stierku).
  7. Zalejeme vodou podľa požadovanej konzistencie a necháme zovrieť. Odstavíme na chvíľu z ohňa, rozmixujeme ponorným mixérom.
  8. Pridáme sladkú smotanu.
  9. Na záver ešte podľa chutí dochutíme soľou, čiernym korením a balzamikovým octom.

Je to najlepšia tekvicová polievka, akú sme doteraz doma pripravili a aj náš vyberavý syn si pýtal druhú porciu.

Skúsite ju aj vy?

Related Posts

  • Polievka so sladkých zemiakov, batátový krémBatátový krém
  • 10 tipov ako zvýšiť kvalitu svojho jedla
  • Ovsené keksy
  • Vegánske chilli

Filed Under: Moje obľúbené recepty Tagged With: Polievka, Recept

Predchádzajúci príspevok: « Covid-19 a riziko kolapsu nielen slovenského zdravotníctva
Nasledujúci príspevok: Očkovanie proti chrípke: aké sme mali nežiaduce účinky? »

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Primary Sidebar

Kategórie

  • Dojčenie
  • Liečba ochorenia
  • Moje obľúbené recepty
  • Plodnosť
  • Prevencia
  • Recenzie
  • Tehotenstvo
  • Zdravie dieťaťa
  • Zdravie dospelého
  • Zo života

Vitajte na mojom blogu

Zdravie patrí medzi najdôležitejšie veci v našom živote. S podlomeným zdravím sa žije ťažšie. Niektoré ochorenia sa zlepšiť nedajú, mnohým sa však pomôcť dá. Tento blog bude postupne prinášať moderné odporúčania na samoliečbu, informácie zo zahraničných zdrojov a recepty na zdravé jedlá, ktoré má oslovili a zaradila som ich do nášho rodinného jedálnička. Určite však nenahrádza konzultácie s lekárom, tak keď treba, šup do ambulancie.

Kristína Ferencik

Najnovšie články

  • Socată alebo fermentovaný nápoj z bazy čiernej
  • Skríning rakoviny: domáce samo-vyšetrenie kože
  • TOP bylinky v kuchyni
  • Čo by mal každý vedieť o melanóme?
  • Recenzia knihy: How to build a healthy brain od K. Wilson
  • Naša Facebook stránka
  • Náš Instagram

Copyright © 2022 · Shirley theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Copyright © 2022 · Shirley Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in