Tekvicová polievka jednoznačne patrí k jeseni. Je to jedna z tých mojich najobľúbenejších. Lenže, dá sa spraviť na tisíc spôsobov a väčšina mi príde dosť sladká. Nedávno môj manžel našiel recept, v ktorom sa práve sladká chuť tekvice vybalansovala s kyslou chuťou. Výsledok je úplne skvelý.

Prečo siahnuť po tekvici?
Na polievky používam väčšinou maslovú tekvicu (butternut squash) alebo tekvicu hokkaido.
Obidve oranžové tekvice sú výbornou voľbou pre vaše zdravé stravovanie. Sú plné vitamínov, minerálov aj vlákniny a pritom obsah kalórií nie je vysoký. Tým, že sú v podstate sladkej chuti, si ich ľahko obľúbia aj deti.
Maslová tekvica, po anglicky butternut squash, ako aj tekvica hokkaido sú plné vitamínov A, C, E, B1, B3, B6 a B9. Okrem vitamínov v nej nájdete aj minerály horčík, draslík a mangán.
Ako vidíte, sú plné antioxidantov a vďaka tomu sa dá očakávať ich priaznivý vplyv v boji proti civilizačným chorobám ako aj proti bežným sezónnym virózam.
Tekvicová polievka: suroviny
- 1 ks tekvice – maslovej alebo hokkaido
- 1 ks cibuľa
- 30 g masla
- 1 dcl bieleho vína
- 2 l vody
- 3 lyžice olivového oleja
- lyžička škorice
- pol lyžičky muškátového orecha
- lyžička koriandrových semienok
- soľ, čierne korenie
- 100 ml sladkej smotany
- balzamikový ocot
Tekvicová polievka: postup
- tekvicu vyčistíme, nakrájame na menšie kusy a prípadne olúpeme. Dá sa upiecť aj so šupkou, ale má to potom trochu háčik. Buď prídete o časť chutí olúpaním až upečenej tekvice alebo po rozmixovaní nebude polievka úplne hladká. Je to na vás, ktorú možnosť si vyberiete, vo všetkých prípadoch je výsledok chutný.
- vyhrejeme rúru na 180°C
- tekvicu dáme do misy na pečenie, posypeme soľou, čiernym korením, mletou škoricou, drvenými semienkami koriandra a mletým muškátovým orechom. Polejeme asi 3 lyžicami olivového oleja, premiešame a dáme piecť na 45 minút.
- Po upečení vyberieme a necháme trochu vychladnúť.
- Medzitým si nakrájame cibuľu na drobno a opražíme ju na masle. Keď naberie sklovitú farbu, zalejeme vínom na vysokom ohni, aby alkohol vyprchal.
- Pridáme celý obsah misy na pečenie, snažíme sa preniesť každú kvapku výpeku (používam na to silikónovú stierku).
- Zalejeme vodou podľa požadovanej konzistencie a necháme zovrieť. Odstavíme na chvíľu z ohňa, rozmixujeme ponorným mixérom.
- Pridáme sladkú smotanu.
- Na záver ešte podľa chutí dochutíme soľou, čiernym korením a balzamikovým octom.
Je to najlepšia tekvicová polievka, akú sme doteraz doma pripravili a aj náš vyberavý syn si pýtal druhú porciu.
Skúsite ju aj vy?
Pridaj komentár