Správy o stave nášho životného prostredia ma dosť zaskočili. Pravdou je, že som tejto problematike v minulosti ani nevenovala dostatočnú pozornosť. Priviedlo ma to však k radikálnemu rozhodnutiu obmedziť množstvo mäsa na našom rodinnom stole na minimum. Jedným z receptov, za ktorými mi bude smutno, je chilli con carne. Ten recept je jednoducho dokonalý. Človek nahádže suroviny do hrnca, počká, výsledok nemá chybu a dokonca to v chladničke vydrží niekoľko dní (teda ak sa to nezje). Potešilo ma, že som našla jeho vegánsku alternatívu: vegánske chilli.
Určite ho vyskúšajte, stojí za to.
Ja som k nemu podávala klasicky ryžu, hodí sa k tomu dokonale.
Suroviny
- 2 cibule
- Olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 väčšie mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 1 lyžička údenej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička chilli resp. podľa chuti
- Soľ, čierne korenie
- 1 veľký paradajkový pretlak
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 2 konzervy červenej fazule
- 1 cuketa
- Trochu tymiánu
Postup na vegánske chilli
- Cibuľu, mrkvu a stonkový zeler nakrájame na drobno.
- Na olivovom oleji opražíme cibuľu do sklovita.
- Pridáme údenú papriku, rascu, chilli, tymián a prelisovaný cesnak. Všetko poriadne premiešame a pražíme ešte 1 minútu.
- Pridáme mrkvu a zeler, osolíme a dusíme asi 5 minút za stáleho miešania.
- Zmes zalejeme paradajkami a paradajkovým pretlakom. Čiastočne zriedime asi 2 dcl vody. Zakryté dusíme cca hodinu.
- Pridáme cuketu a fazuľu. Dusíme, pokým nebude všetka zelenina mäkká. Nakoniec prípadne dosolíme podľa chuti.
Pridaj komentár