Milujem leto. Nielen kvôli teplu, kúpaniu, voľnejšiemu pracovnému tempu, ale najmä pre dostatok čerstvej zeleniny a ovocia. Pre zdravie nie je nič lepšie, ako sa v hlavnej vitamínmi nabitej sezóne stravovať sezónnymi potravinami. Bohužiaľ, naše reštaurácie sa týmto pravidlom neriadia, takže jedlo takmer výlučne pripravujeme doma. Navyše, máme menšiu úžitkovú záhradu, kde práve dozrieva zelená fazuľka. Verziu “na kyslo” som už tento rok varila viac krát, takže teraz prišiel rad na obmenu, ktorej som dala meno “Polievka zo zelenej fazuľky s paradajkami”.
Znovu platí, že pri dvoch krpcoch mám menej času, ako by som potrebovala, takže polievka je ľahká, jednoduchá, skladá sa len zo zeleniny a byliniek a je aj dostatočne výživná pre malé dieťa. Samozrejme, na chuť, tvar, farbu a konzistenciu zelenej fazule si tí moji trošku zvykali, pretože nie sú dobrí jedáci. Teraz s ňou už nemajú ťažkosti a obľúbili si ju.
Suroviny:
- 1 ks cibule
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 4 ks olúpaných väčších paradajok alebo jedna konzerva paradajok
- Pol kila zelenej fazuľky
- 3 ks mrkvy
- Pár lístkov ligurčeka
- Hrsť čerstvej bazalky
- Soľ, korenie
Postup
- Pripravíme si zeleninu: oblanšírujeme fazuľku a nakrájame ju na menšie kúsky, olúpeme paradajky a nakrájame na väčšie kusy, mrkvu na krúžky, cibuľu na drobno.
- Na olivovom oleji opražíme cibuľu do zlatista.
- Pridáme mrkvu a za stáleho miešania chvíľu opražíme.
- Zalejeme 2 l vývaru alebo vody.
- Pridáme zelenú fazuľu, paradajky, prelisovaný cesnak a celý ligurček.
- Bazalku nasekáme na drobno, taktiež pridáme do hrnca.
- Osolíme, okoreníme a varíme do mäkka. Na záver môžeme ligurček z polievky vybrať.
Hotovo. Jednoduchý recept typu “nakrájam, nahádžem a čakám”. Polievka je chuťovo trochu podobná bulharským polievkam, proste super. Je ideálnou letnou polievkou, spája v sebe sezónnu zeleninu, ktorá sa vzájomne pekne dopĺňa.
Zaujímavosť na záver: vedeli ste, že zelená fazuľa sa radí medzi zeleninu, kým suchá fazuľa patrí medzi strukoviny? Obidve obdoby majú v zdravom stravovaní svoje miesto.
Dobrú chuť!
Pridaj komentár