Ak hľadáte niečo naozaj extra chutné na raňajky, mám pre vás tip. Domáca kvásková brioška bude to pravé orechové na váš stôl. Príprava je síce časovo náročná, ale stojí to za to. Moji malí drobci ju zhltali raz dva.
Suroviny
- 50 g kvásku
- 50 g hladkej múky a 50 ml vody na predkvas
- 180 g masla
- 275 g hladkej múky
- 4 g soli
- 25 g cukru
- 3 vajcia
- Maslo na vytretie formy
- 1 žĺtok s troškou mlieka na potretie
- Formu na biskupský chlebíček
Kvásková brioška: postup
Na prípravu kváskovej briošky budete potrebovať dva dni. Je potrebné si na to nechať čas, veď sa hovorí, že na dobré si treba počkať. Tak toto je ten prípad.
Príprava predkvasu
Odoberte si 50 g kvásku, pridajte k tomu 50 g hladkej múky a 50 ml vody. Dajte to do nádoby s vrchnákom, aby to nevyschlo a nechajte to pri izbovej teplote aspoň 6 hodín, pokojne aj viac.
Cesto na kváskovú briošku
Na prípravu je ideálne použiť robot, no keďže ho my ešte nemáme, tak tento recept bude na ručnú prípravu. Ak chcete použiť robot, tak môžete, na nízkych otáčkach s hákom.
- Vyberieme maslo s chladničky a necháme zmäknúť.
- K mäkkému maslu pridáme cukor a necháme ho rozpustiť.
- Múku preosejeme, pridáme soľ a zamiešame.
- K múke pridáme kvások a vajcia. Vypracujeme cesto.
- K cestu po častiach pridávame zmes masla s cukrom (ja som to odhadom rozdelila na štyri časti a postupne pridávala). Ďalšiu časť pridáme, až keď je tá predtým úplne zapracovaná.
- Cesto poriadne vymiesime, zakryjeme a necháme odpočívať dve hodiny.
- Cesto na múkou vysypanej doske spracujeme do bochníka. Misku potrieme olejom, vložíme do nej cesto, zakryjeme fóliou a necháme v chladničke cez noc.
- Ráno cesto vyberieme, znovu prepracujeme, spravíme bochník (do formy na biskupský chlebíček) a dáme ho do naoleovanej formy.
- Potrieme ho rozšľahaným žĺtkom s mliekom, dáme na teplé miesto (u mňa do rúry na 40°C), až pokým nenarastie vo forme.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 230°C počas 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 190°C a pečieme ďalších 20 minút do zlatistej farby.
- Briošku po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť!
Nabudúce môžete vyskúšať aj náš obľúbený jablkovo-ovsený chlieb.
Pridaj komentár