Tekvicové kvety sú podľa mňa nádherné. Žiarivo žlté a obrovské. Viackrát som už v programoch o varení videla, ako ich vyprážajú. Vyprážanie však vo svojej kuchyni využívam zriedka, preto som uvítala, keď som zbadala lepší spôsob ich využitia. Smotanová polievka z tekvicových kvetov, respektíve môžu sa použiť aj cuketové.
Samozrejme, ako väčšinou, niektoré ingrediencie som doma nemala. V pôvodnom recepte boli totiž aj kuracie prsia. Vzhľadom na to, že zohnať kvalitné kuracie mäso je značne náročné (či už časovo ako aj finančne), jedávame ho zriedka. Polievku som si teda poupravovala podľa svojich predstáv a tu je výsledok.
Použila som na ňu viacero surovín z našej záhrady. Pokiaľ nemáte ich čerstvé verzie, môžete použiť aj sušené. Ale s čerstvými je tá chuť predsa len lepšia.
Suroviny:
- 1 ks cibule
- 2 lyžice olivového oleja
- 15 tekvicových/ cuketových kvetov
- 20 väčších listov šalátu
- 5 hnedých šampiňónov
- Hrsť pažítky
- Pár zelených cibuľových listov
- 2 l vody alebo vývaru
- 20 lístkov čerstvej bazalky
- Pol lyžičky majoránu
- Pol lyžičky tymiánu
- 3-4 lístky ligurčeka
- 5-6 lístkov estragónu
- 250 g créme fraiche
- Soľ, korenie
Postup:
- Cibuľu nakrájame na drobno a na olivovom oleji pomaly opražíme do sklovita.
- Pridáme šampiňóny nakrájané na prúžky, trochu osolíme a podusíme.
- Pridáme nakrájanú listovú zeleninu: vyberieme stredy tekvicových listov a nakrájame kvety na rezance. Šalát krájame podobne, pažítku a cibuľové listy na drobno.
- Zalejeme vodou alebo vývarom.
- Polievku ochutíme všetkými bylinkami nasekanými na drobno, soľou a korením.
- Varíme do mäkka.
- Pridáme créme fraiche, poriadne premiešame a necháme zovrieť.
Dobrú chuť!
Pridaj komentár