Tekvicové kvety sú podľa mňa nádherné. Žiarivo žlté a obrovské. V programoch o varení ich často pripravujú vyprážaním. To však vo svojej kuchyni využívam zriedkavo, preto som hľadala lepší spôsob ich využitia. Po jemných úpravách z toho vyšla výborná smotanová polievka. Použiť môžete tekvicové alebo aj cuketové kvety.
Z pôvodného receptu som niektoré ingrediencie doma nemala, konkrétne kuracie prsia. Vzhľadom na to, že som vzdala hľadanie kvalitného kuracieho mäsa, varievam ho zriedka. Polievku som si teda upravila podľa svojich predstáv a tu je výsledok.
Použila som na ňu viacero surovín z našej záhrady. Pokiaľ nemáte ich čerstvé verzie, môžete použiť aj sušené. Ale s čerstvými je tá chuť predsa len lepšia.
Suroviny:
- 1 ks cibule
- 2 lyžice olivového oleja
- 15 tekvicových/ cuketových kvetov
- 20 väčších listov šalátu
- 5 hnedých šampiňónov
- Hrsť pažítky
- Pár zelených cibuľových listov
- 2 l vody alebo vývaru
- 20 lístkov čerstvej bazalky
- Pol lyžičky majoránu
- Pol lyžičky tymiánu
- 3-4 lístky ligurčeka
- 5-6 lístkov estragónu
- 250 g créme fraiche
- Soľ, korenie
Postup:
- Cibuľu nakrájame na drobno a na olivovom oleji pomaly opražíme do sklovita.
- Pridáme šampiňóny nakrájané na prúžky, trochu osolíme a podusíme.
- Pridáme nakrájanú listovú zeleninu: vyberieme stredy tekvicových listov a nakrájame kvety na rezance. Šalát krájame podobne, pažítku a cibuľové listy na drobno.
- Zalejeme vodou alebo vývarom.
- Polievku ochutíme všetkými bylinkami nasekanými na drobno, soľou a korením.
- Varíme do mäkka.
- Pridáme créme fraiche, poriadne premiešame a necháme zovrieť.
Dobrú chuť!
Pridaj komentár