Ja mám veľmi rada cheesecake. Doslova je to jeden z mojich najobľúbenejších dezertov vôbec. Viackrát som sa ho snažila upiecť podľa receptov dostupných na internete, ale dlho to nebolo ono. Niekoľké sa mi rozliali a jedli sme ich lyžicou z formy. Iné boli tak tuhé, že sme ich pre ich ťažkú konzistenciu ledva prehltli. Určite neskúšajte recepty, kde do plnky ide múka vo veľkom množstve, alebo na druhej strane nejde nič, čo by to spolu spojilo.
Preto som si postupne začala vytvárať ten svoj recept. Trúfam si povedať, že ho zvládne každý. Vyskúšajte ho a dajte mi vedieť v komentároch, či vám vyšiel.
Suroviny na prípravu cheesecake
Základné suroviny sú:
- obyčajné keksy podľa vašej chuti v množstve 200 g
- maslo 82% – 100 g
- mascarpone – 750 g
- kyslá smotana – 1 téglik približne 250 g
- cukor podľa chuti – u nás 100 g
- 2 celé vajcia
- 2 lyžice detskej krupice
Cheesecake sa dá ochutiť rôzne.
U nás sa najčastejšie pečie:
- vanilkový s vanilkovou pastou v množstve 1 lyžica,
- gaštanový – do plnky pridám celé roztopené gaštanové pyré, pričom potom uberiem z pridaného cukru
- jahodový – do plnky rozmixujem časť mrazených jahôd (prípadne môžete skúsiť aj malinový, čučoriedkový, a podobne).
Fantázii sa medze nekladú a s príchuťami sa dá hrať. Rovnako na vrch môžete pridať buď čokoládovú polevu, slaný karamel, prípadne ovocnú vrstvu. Dôležité je prispôsobiť konzistenciu tak, aby to po vychladnutí bolo tuhé a nerozlievalo sa to.
Postup na prípravu:
- tortovú formu obkreslíme na papier na pečenie, kruh vystrihneme a vložíme na spodok formy.
- rúru zapneme a dáme vyhriať na 180°C
- keksy rozdrvíme na prášok, pridáme mäkké maslo a spracujeme na hmotu, ktorá sa dá stlačiť a ostane čiastočne pokope.
- keksy s maslom rozprestrieme na spodok formy, kde ich rukami pozatláčame po celej ploche a čiastočne aj po okrajoch. Mne to bežne vyjde tak do výšky 1 – 1,5 cm.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180°C 12 minút.
- Medzitým si zmiešame základ na plnku: mascarpone, kyslú smotanu, cukor a našu zvolenú príchuť. Mixérom to spracujeme na homogénnu hmotu. V tejto časti to prídu vždy deti ochutnať.
- Do plnky pridám ešte vajcia a krupicu a zmixujem na finálnu zmes.
- Po dopečení vyberiem korpus a hneď na neho vylejem plnku. Zarovnám a dám naspäť do rúry na 15 minút na 180°C.
- Po tomto čase teplotu uberiem na 150°C a pečiem ešte 30 minút.
- Koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Ešte teplý ho treba oddeliť od formy, čiže nožom alebo takou plastovou stierkou to obehnem po obvode.
- Ak chceme mať ešte polevu na vrchu (napríklad slaný karamel alebo čokoládu), pripravíme si ju a vylejeme na vrch.
- Necháme vychladnúť cez noc v chladničke.
U nás je to najčastejšie pripravovaný dezert. Dúfam, že bude chutiť aj vám.
Pridaj komentár