• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Buďme zdraví

Aktívna cesta za zdravím: prevencia a samoliečba

  • Hlavná stránka
  • Články
    • Prevencia
    • Liečba ochorenia
    • Tehotenstvo
    • Dojčenie
    • Zdravie dieťaťa
    • Zdravie dospelého
    • Recenzie
    • Moje obľúbené recepty
  • Kontakt
  • O Kristíne
  • Nav Social Menu

    • Email
    • Facebook

Cheesecake: recept pre každú domácnosť

16. marca 2021 by Kristina Leave a Comment

Ja mám veľmi rada cheesecake. Doslova je to jeden z mojich najobľúbenejších dezertov vôbec. Viackrát som sa ho snažila upiecť podľa receptov dostupných na internete, ale dlho to nebolo ono. Niekoľké sa mi rozliali a jedli sme ich lyžicou z formy. Iné boli tak tuhé, že sme ich pre ich ťažkú konzistenciu ledva prehltli. Určite neskúšajte recepty, kde do plnky ide múka vo veľkom množstve, alebo na druhej strane nejde nič, čo by to spolu spojilo.

Preto som si postupne začala vytvárať ten svoj recept. Trúfam si povedať, že ho zvládne každý. Vyskúšajte ho a dajte mi vedieť v komentároch, či vám vyšiel.

Recept na cheesecake, ktorý zvládne pripraviť každý u seba doma.
Domáci cheesecake, ktorý zvládne pripraviť každý

Suroviny na prípravu cheesecake

Základné suroviny sú:

  • obyčajné keksy podľa vašej chuti v množstve 200 g
  • maslo 82% – 100 g
  • mascarpone – 750 g
  • kyslá smotana – 1 téglik približne 250 g
  • cukor podľa chuti – u nás 100 g
  • 2 celé vajcia
  • 2 lyžice detskej krupice

Cheesecake sa dá ochutiť rôzne.

U nás sa najčastejšie pečie:

  • vanilkový s vanilkovou pastou v množstve 1 lyžica,
  • gaštanový – do plnky pridám celé roztopené gaštanové pyré, pričom potom uberiem z pridaného cukru
  • jahodový – do plnky rozmixujem časť mrazených jahôd (prípadne môžete skúsiť aj malinový, čučoriedkový, a podobne).

Fantázii sa medze nekladú a s príchuťami sa dá hrať. Rovnako na vrch môžete pridať buď čokoládovú polevu, slaný karamel, prípadne ovocnú vrstvu. Dôležité je prispôsobiť konzistenciu tak, aby to po vychladnutí bolo tuhé a nerozlievalo sa to.

Postup na prípravu:

  1. tortovú formu obkreslíme na papier na pečenie, kruh vystrihneme a vložíme na spodok formy.
  2. rúru zapneme a dáme vyhriať na 180°C
  3. keksy rozdrvíme na prášok, pridáme mäkké maslo a spracujeme na hmotu, ktorá sa dá stlačiť a ostane čiastočne pokope.
  4. keksy s maslom rozprestrieme na spodok formy, kde ich rukami pozatláčame po celej ploche a čiastočne aj po okrajoch. Mne to bežne vyjde tak do výšky 1 – 1,5 cm.
  5. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180°C 12 minút.
  6. Medzitým si zmiešame základ na plnku: mascarpone, kyslú smotanu, cukor a našu zvolenú príchuť. Mixérom to spracujeme na homogénnu hmotu. V tejto časti to prídu vždy deti ochutnať.
  7. Do plnky pridám ešte vajcia a krupicu a zmixujem na finálnu zmes.
  8. Po dopečení vyberiem korpus a hneď na neho vylejem plnku. Zarovnám a dám naspäť do rúry na 15 minút na 180°C.
  9. Po tomto čase teplotu uberiem na 150°C a pečiem ešte 30 minút.
  10. Koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Ešte teplý ho treba oddeliť od formy, čiže nožom alebo takou plastovou stierkou to obehnem po obvode.
  11. Ak chceme mať ešte polevu na vrchu (napríklad slaný karamel alebo čokoládu), pripravíme si ju a vylejeme na vrch.
  12. Necháme vychladnúť cez noc v chladničke.

U nás je to najčastejšie pripravovaný dezert. Dúfam, že bude chutiť aj vám.

Related Posts

  • Najobľúbenejšie bylinky v mojej kuchyni
  • Socată alebo fermentovaný nápoj z bazy čiernej
  • Kuracia polievka s ryžou a zeleninou
  • Vegánske chilli

Filed Under: Moje obľúbené recepty Tagged With: Recept

Predchádzajúci príspevok: « Vŕtanie zuba u malého dieťaťa
Nasledujúci príspevok: Zhoršuje alkohol príznaky alergie? »

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Primary Sidebar

Kategórie

  • Dojčenie
  • Liečba ochorenia
  • Moje obľúbené recepty
  • Plodnosť
  • Prevencia
  • Recenzie
  • Tehotenstvo
  • Zdravie dieťaťa
  • Zdravie dospelého
  • Zo života

Kristína Ferencik

Kristina Ferencik

Vitajte na mojom blogu

Zdravie patrí medzi najdôležitejšie veci v našom živote. S podlomeným zdravím sa žije ťažšie. Niektoré ochorenia sa zlepšiť nedajú, mnohým sa však pomôcť dá. Tento blog bude postupne prinášať moderné odporúčania na samoliečbu, informácie zo zahraničných zdrojov a recepty na zdravé jedlá, ktoré má oslovili a zaradila som ich do nášho rodinného jedálnička. Určite však nenahrádza konzultácie s lekárom, tak keď treba, šup do ambulancie.

Kristína Ferencik

Najnovšie články

  • Zhoršuje alkohol príznaky alergie?
  • Cheesecake: recept pre každú domácnosť
  • Vŕtanie zuba u malého dieťaťa
  • Bola vakcína proti Covid-19 vyvinutá príliš rýchlo?
  • Boj s chronickým stresom. Čo pomáha?
  • Naša Facebook stránka
  • Náš Instagram

Copyright © 2021 · Shirley theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Copyright © 2021 · Shirley Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in