• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Buďme zdraví

Aktívna cesta za zdravím: prevencia a samoliečba

  • Hlavná stránka
  • Online magazín
    • Prevencia
    • Liečba ochorenia
    • Tehotenstvo
    • Dojčenie
    • Zdravie dieťaťa
    • Zdravie dospelého
    • Recenzie
    • Moje obľúbené recepty
  • Kontakt
  • O Kristíne
  • Nav Social Menu

    • Email
    • Facebook

Socată alebo fermentovaný nápoj z bazy čiernej

10. mája 2022 by Kristina 1 Comment

Burčiak pozná asi každý z nás. Skúšali ste si však niekedy pripraviť fermentovaný nápoj z bazy čiernej? Poviem vám, je to lepšie, ako by som kedy tipovala.

Tradičný rumunský recept na fermentovaný nápoj z bazy čiernej
Socată alebo fermentovaný nápoj z bazy čiernej

Čo je to tá Socată?

Fermentované nápoje obľubujú ľudia po celom svete. Recept, podľa ktorého sme postupovali, je z Rumunska. Fermentovaný bazový nápoj je tam tradičným nápojom. Pripravujú ho skoro v každej rodine vo väčšom množstve a keď je hotový, spestrí rodinné oslavy alebo posedenia s priateľmi.

Princíp je v tom, že divé kvasinky, bežne sa nachádzajúce na baze čiernej, sa nechajú, aby skvasili cukrový roztok s bazou. Výsledok je štandardne nealkoholický, respektíve teda veľmi málo alkoholický nápoj. Bežne sa necháva fermentovať 2 až 5 dní v závislosti od teploty prostredia.

Pokiaľ sa to nechá dlhšie, stúpa množstvo alkoholu aj oxidu uhličitého (bubliniek) v nápoji. Predĺžením kvasenia sa docieli mierna koncentrácia alkoholu a vzduchotesným uzavretím roztoku viete zas zvýšiť množstvo oxidu uhličitého podľa osobných preferencií.

Odporúča sa to po pár dňoch začať chuťovo testovať a v deň, keď ste s chuťou spokojný, to scediť a dať do chladničky. Vypiť by sa to malo čo najskôr, približne do jedného až dvoch dní.

Suroviny na fermentovaný nápoj z bazy čiernej

Recept, ktorý vám tu uvádzam je na 5 litrov vody. My sme to tento rok robili z troch dávok a teda z 15 litrov vody.

Na 5 litrov budete potrebovať:

  • 10 väčších kvetov bazy čiernej
  • 4 bio citróny
  • 500 g cukru
  • 5 litrov vody
  • zvlášť 2 lyžice cukru, z ktorých urobíte karamel

Postup prípravy

  1. Nazbierate a umyjete kvety bazy.
  2. Odoberiete 1 liter vody, do ktorého pridáte cukor a pomaly zahrievate, pokým sa vám všetok cukor nerozpustí a vytvoríte sirup. Potom to môžete vypnúť a nechať chladnúť.
  3. Z dvoch lyžíc cukru pripravíte karamel. Samotný cukor zohrievate vo zvlášť hrnci až sa celý rozpustí na hnedú tekutinu. Zahrievajte pomalšie, aby vám to nezhorelo. Znížte teplotu a pridajte asi 2 decilitre vody. Pozor, ono to trošku silnejšie zasyčí, vypustí paru, tak sa nepopáľte. Karamel sa celý zrazí, ale pomalým zahrievaním sa celý vo vode po chvíli rozpustí.
  4. Rozpustený karamel pridajte do sirupu.
  5. Zvyšok vody dajte do nádoby s vrchnákom. Nemusíte to pevne uzavrieť, my sme použili veľký hrniec s pokrievkou.
  6. Do vody pridajte kvety bazy a sirup s karamelom.
  7. Ak máte bio citróny, nakrájajte ich celé na kolieska alebo kocky. Pokiaľ máte citróny striekané, tak ich pred nakrájaním olúpte.
  8. Prikryjeme to a necháme fermentovať. Každý deň to niekoľkokrát premiešajte, odporúča sa 4-krát denne.
  9. Fermentuje to 2 až 5 dní, v závislosti od teploty prostredia. U nás máme v komore okolo 20°C, tak nám to trvalo tých 5 dní.
  10. Po treťom dni to začnite ochutnávať a keď vám to chuťovo vyhovuje, sceďte to a dajte do chladničky.

Ako vyzerá finálny nápoj?

Konečný produkt by mal mať v sebe trochu bubliniek. Čím dlhšie to necháte, tým viac bubliniek budete mať. Podporiť to môžete aj tým, že to zavriete vzduchotesne, čím sa roztok sám viac natlakuje. To sme však osobne zatiaľ neskúsili.

Pri dlhšej fermentácii, sa tam postupne začne tvoriť aj alkohol. Vtedy to deťom už nedávajte.

Môžem povedať, že tento fermentovaný nápoj z bazy určite stojí za vyskúšanie. Aj keď ide 500 g cukru na 5 litrov, tak v konečnom dôsledku nie je až taký sladký. Cukor z veľkej časti zjedia tie naše divoké kvasinky. Určite však nie je vhodný pre diabetikov, ani pri redukčnej diéte.

Related Posts

  • Kuracia polievka s ryžou a zeleninou
  • Recept: tekvicová polievka z pečenej tekvice
  • Vegánske chilli
  • Kokosky

Filed Under: Moje obľúbené recepty Tagged With: Recept

Predchádzajúci príspevok: « Skríning rakoviny: domáce samo-vyšetrenie kože
Nasledujúci príspevok: Ohrozujú nás opičie kiahne aj na Slovensku? »

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Primary Sidebar

Kategórie

  • Dojčenie (8)
  • Liečba ochorenia (17)
  • Moje obľúbené recepty (18)
  • Plodnosť (1)
  • Prevencia (38)
  • Prírodná liečba (2)
  • Recenzie (7)
  • Tehotenstvo (5)
  • Zdravie dieťaťa (30)
  • Zdravie dospelého (32)
  • Zo života (8)

Vitajte!

Zdravie patrí medzi najdôležitejšie veci v našom živote. Niektoré ochorenia sa zlepšiť nedajú, mnohým sa však pomôcť dá.

Na tejto stránke nájdete užitočné informácie, ktoré vám môžu pomôcť zachovať alebo prinavrátiť zdravie. Venujeme sa otázkam prevencie, voľnopredajných liekov, výživových doplnkov, prírodných metód a vhodnej úpravy životného štýlu. Snahou je priblížiť vám reálny pohľad na pozitívne aj negatívne stránky vybratých možností.

Na stránke sa môžu nachádzať reklamné odkazy, tento web nie je predajcom žiadneho z uvedených produktov. Na základe prekliku do e-shopu partnerov nám môže byť vyplatená malá provízia, ktorá je ďalej použitá na prevádzkovanie tohto webu a nákup produktov na ďalšie recenzie.

Informácie na tejto stránke nenahrádzajú konzultácie s lekárom alebo lekárnikov pri konkrétnych zdravotných ťažkostiach. Informácie tu uvedené majú len informatívny charakter, pri dôležitých tvrdeniach sú k dispozícii odkazy na zdroj informácie.

Najnovšie články

  • Hluk náš každodenný: ako vplýva na zdravie?
  • Opar na perách: ako si pomôcť?
  • 6 zásad, aby pokožka rúk pri upratovaní netrpela
  • Nezabúdajme na rozvoj osobnosti
  • 6 zdravotných dôvodov, prečo obmedziť mäso
  • Naša Facebook stránka
  • Náš Instagram

Copyright © 2023 · Shirley theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Copyright © 2023 · Shirley Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať predajcov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}