• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Buďme zdraví

Aktívna cesta za zdravím: prevencia a samoliečba

  • Hlavná stránka
  • Online magazín
    • Prevencia
    • Liečba ochorenia
    • Tehotenstvo
    • Dojčenie
    • Zdravie dieťaťa
    • Zdravie dospelého
    • Recenzie
    • Moje obľúbené recepty
  • Kontakt
  • O Kristíne
  • Nav Social Menu

    • Email
    • Facebook

Socată alebo fermentovaný nápoj z bazy čiernej

10. mája 2022 by Kristina Leave a Comment

Burčiak pozná asi každý z nás. Skúšali ste si však niekedy pripraviť fermentovaný nápoj z bazy čiernej? Poviem vám, je to lepšie, ako by som kedy tipovala.

Tradičný rumunský recept na fermentovaný nápoj z bazy čiernej
Socată alebo fermentovaný nápoj z bazy čiernej

Čo je to tá Socată?

Fermentované nápoje obľubujú ľudia po celom svete. Recept, podľa ktorého sme postupovali, je z Rumunska. Fermentovaný bazový nápoj je tam tradičným nápojom. Pripravujú ho skoro v každej rodine vo väčšom množstve a keď je hotový, spestrí rodinné oslavy alebo posedenia s priateľmi.

Princíp je v tom, že divé kvasinky, bežne sa nachádzajúce na baze čiernej, sa nechajú, aby skvasili cukrový roztok s bazou. Výsledok je štandardne nealkoholický, respektíve teda veľmi málo alkoholický nápoj. Bežne sa necháva fermentovať 2 až 5 dní v závislosti od teploty prostredia.

Pokiaľ sa to nechá dlhšie, stúpa množstvo alkoholu aj oxidu uhličitého (bubliniek) v nápoji. Predĺžením kvasenia sa docieli mierna koncentrácia alkoholu a vzduchotesným uzavretím roztoku viete zas zvýšiť množstvo oxidu uhličitého podľa osobných preferencií.

Odporúča sa to po pár dňoch začať chuťovo testovať a v deň, keď ste s chuťou spokojný, to scediť a dať do chladničky. Vypiť by sa to malo čo najskôr, približne do jedného až dvoch dní.

Suroviny na fermentovaný nápoj z bazy čiernej

Recept, ktorý vám tu uvádzam je na 5 litrov vody. My sme to tento rok robili z troch dávok a teda z 15 litrov vody.

Na 5 litrov budete potrebovať:

  • 10 väčších kvetov bazy čiernej
  • 4 bio citróny
  • 500 g cukru
  • 5 litrov vody
  • zvlášť 2 lyžice cukru, z ktorých urobíte karamel

Postup prípravy

  1. Nazbierate a umyjete kvety bazy.
  2. Odoberiete 1 liter vody, do ktorého pridáte cukor a pomaly zahrievate, pokým sa vám všetok cukor nerozpustí a vytvoríte sirup. Potom to môžete vypnúť a nechať chladnúť.
  3. Z dvoch lyžíc cukru pripravíte karamel. Samotný cukor zohrievate vo zvlášť hrnci až sa celý rozpustí na hnedú tekutinu. Zahrievajte pomalšie, aby vám to nezhorelo. Znížte teplotu a pridajte asi 2 decilitre vody. Pozor, ono to trošku silnejšie zasyčí, vypustí paru, tak sa nepopáľte. Karamel sa celý zrazí, ale pomalým zahrievaním sa celý vo vode po chvíli rozpustí.
  4. Rozpustený karamel pridajte do sirupu.
  5. Zvyšok vody dajte do nádoby s vrchnákom. Nemusíte to pevne uzavrieť, my sme použili veľký hrniec s pokrievkou.
  6. Do vody pridajte kvety bazy a sirup s karamelom.
  7. Ak máte bio citróny, nakrájajte ich celé na kolieska alebo kocky. Pokiaľ máte citróny striekané, tak ich pred nakrájaním olúpte.
  8. Prikryjeme to a necháme fermentovať. Každý deň to niekoľkokrát premiešajte, odporúča sa 4-krát denne.
  9. Fermentuje to 2 až 5 dní, v závislosti od teploty prostredia. U nás máme v komore okolo 20°C, tak nám to trvalo tých 5 dní.
  10. Po treťom dni to začnite ochutnávať a keď vám to chuťovo vyhovuje, sceďte to a dajte do chladničky.

Ako vyzerá finálny nápoj?

Konečný produkt by mal mať v sebe trochu bubliniek. Čím dlhšie to necháte, tým viac bubliniek budete mať. Podporiť to môžete aj tým, že to zavriete vzduchotesne, čím sa roztok sám viac natlakuje. To sme však osobne zatiaľ neskúsili.

Pri dlhšej fermentácii, sa tam postupne začne tvoriť aj alkohol. Vtedy to deťom už nedávajte.

Môžem povedať, že tento fermentovaný nápoj z bazy určite stojí za vyskúšanie. Aj keď ide 500 g cukru na 5 litrov, tak v konečnom dôsledku nie je až taký sladký. Cukor z veľkej časti zjedia tie naše divoké kvasinky. Určite však nie je vhodný pre diabetikov, ani pri redukčnej diéte.

Related Posts

  • Jablkovo-ovsený chlieb
  • Polievka zo zelenej fazuľky s paradajkami
  • Zemiaková polievka s jačmennými krúpamiZemiaková polievka s jačmennými krúpami
  • TOP bylinky v kuchyni

Filed Under: Moje obľúbené recepty Tagged With: Recept

Predchádzajúci príspevok: « Skríning rakoviny: domáce samo-vyšetrenie kože

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Primary Sidebar

Kategórie

  • Dojčenie
  • Liečba ochorenia
  • Moje obľúbené recepty
  • Plodnosť
  • Prevencia
  • Recenzie
  • Tehotenstvo
  • Zdravie dieťaťa
  • Zdravie dospelého
  • Zo života

Vitajte na mojom blogu

Zdravie patrí medzi najdôležitejšie veci v našom živote. S podlomeným zdravím sa žije ťažšie. Niektoré ochorenia sa zlepšiť nedajú, mnohým sa však pomôcť dá. Tento blog bude postupne prinášať moderné odporúčania na samoliečbu, informácie zo zahraničných zdrojov a recepty na zdravé jedlá, ktoré má oslovili a zaradila som ich do nášho rodinného jedálnička. Určite však nenahrádza konzultácie s lekárom, tak keď treba, šup do ambulancie.

Kristína Ferencik

Najnovšie články

  • Socată alebo fermentovaný nápoj z bazy čiernej
  • Skríning rakoviny: domáce samo-vyšetrenie kože
  • TOP bylinky v kuchyni
  • Čo by mal každý vedieť o melanóme?
  • Recenzia knihy: How to build a healthy brain od K. Wilson
  • Naša Facebook stránka
  • Náš Instagram

Copyright © 2022 · Shirley theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Copyright © 2022 · Shirley Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in