• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Buďme zdraví

Aktívna cesta za zdravím: prevencia a samoliečba

  • Hlavná stránka
  • Online magazín
    • Prevencia
    • Liečba ochorenia
    • Tehotenstvo
    • Dojčenie
    • Zdravie dieťaťa
    • Zdravie dospelého
    • Recenzie
    • Moje obľúbené recepty
  • Kontakt
  • O Kristíne
  • Nav Social Menu

    • Email
    • Facebook

Naše prirodzené zdroje vitamínu C

17. októbra 2020 by Kristina 3 komentáre

Na otázku, v čom nájdeme vitamín C, väčšina odpovie, že v citróne alebo pomaranči. Prečo máme všetci zafixované prvé práve citrusy, keď sú v našich končinách exotické a navyše naša prirodzená strava má oveľa lepšie alternatívy? Naše prirodzené zdroje vitamínu C sú častejšie lepšie ako citrusy.

Naše prirodzené zdroje vitamínu C sú ešte lepšie ako cudzokrajné citrusy.
Zdroje vitamínu C nie sú len citrusy

Odpoveď nájsť je asi nemožné. Možno to súvisí so známym príbehom, ako sa práve citrusy používali ako efektívna prevencia choroby zvanej skorbut u námorníkov v 17. storočí. Aj keď vtedy ešte o existencii vitamínov ani netušili, zistili, že denný príjem citrónovej alebo limetkovej šťavy zabráni chorobe. Iné zdroje zas uvádzajú ten istý príbeh, akurát s kyslou kapustou.

Dôležitú rolu zohrávajú aj médiá, ktoré ich propagujú ako top zdroj.

Asi správne predpokladáte, že naši predkovia citrusy nejedli.

Odkiaľ teda čerpali túto dôležitú látku, keď ľudský organizmus si ju nevie sám vytvoriť? Naše zdroje vitamínu C sú:

1. Šípky

Tak tie sú doslova vitamínovou bombou!

100 g šípok = cca 1250 mg vitamínu C

Samozrejme, obsah sa môže trochu meniť v závislosti od konkrétnej odrody a je udávaný pre čerstvé plody. Tak ako u každého ovocia či zeleniny, tento obsah klesá pri sušení, varení či dlhšom státí, dokonca výrazne klesá aj počas výroby výživových doplnkov zo šípok. V ich sezóne si ale určite nenechajte ujsť čaj z čerstvých šípok alebo čerstvý džem. Aby sme nezničili väčšinu obsahu teplom, čaj je možné urobiť aj za studena, tým že zalejeme rozdrvené šípky studenou vodou a necháme stáť celú noc.

2. Žihľava, púpava

  • 100 g čerstvej žihľavy = 240 mg vitamínu C
  • 100 g púpavových listov = 35 mg vitamínu C

Pre niekoho to bude možno prekvapením, ale naši predkovia mali v strave bežne zaradenú žihľavu aj púpavu. V zahraničí sa žihľava dá bežne kúpiť ako hociktorá iná listová zelenina. Z mladých púpavových listov je skvelý šalát. Žihľava je po obarení vriacou vodou vhodná na jedenie, prestane pŕhliť. Robia sa z nej polievky, šaláty, prívarok na štýl špenátu či omeleta.

3. Ríbezle

  • Čierne 100 g = 200 mg
  • Červené 100 g = 80 mg

Ovocie typické pre naše zemepisné šírky, ktoré pri čiernej verzii obsahuje 4x viac vitamínu C ako pomaranč.

4. Paprika

100 g = 183.5 mg vitamínu C

Udaný obsah sa týka oranžovej papriky, avšak ani červená či zelená za ňou moc nezaostávajú.

5. Petržlenová vňať

100 g vňate = 133 mg vitamínu C

Zázračná bylinka, v súčasnosti v našej kuchyni používaná dosť málo. Stredomorská a arabská kuchyňa naňho nedá dopustiť. Je tam základnou súčasťou šalátov, pesta, pridáva sa do mnohých jedál. Odporúčam nechať sa nimi inšpirovať.

Veľmi dobrými zdrojmi sú aj iné bylinky, ako pažítka, kôpor či žerucha.

6. Kapusta, kel

  • 100 g kelu = 120 mg vitamínu C
  • 100 g červenej kapusty = 57 mg
  • 100 g bielej kapusty = 37 mg

Kapusta a kel sú po zemiakoch základnou súčasťou našej pôvodnej kuchyne. Obsah vitamínu C je len jedným z dôvodov, prečo sa k týmto plodinám vrátiť vo väčšej miere. Prekvapujúco, kyslá kapusta obsahuje asi polovičné množstvo ako surová.

7. Brokolica, karfiol

  • 100 g brokolice = 89,2 mg
  • 100 g karfiolu = 72.6 mg

8. Kaleráb

100 g = 62 mg

Taktiež skvelá výživná zelenina.

Nemusíme teda siahať len po exotických ovociach pokiaľ si chceme dopriať vitamínovú bombu. Len pre porovnanie, 100 g pomaranča má len okolo 60 mg, citrónu dokonca len 53 mg.

Pri všetkých týchto hodnotách treba však podotknúť, že sa týkajú čerstvého surového stavu, tesne po zbere. Vitamín C sa totiž vplyvom tepla, svetla, či dlhšieho skladovania stráca. Preto je najlepšie konzumovať sezónne plodiny, čo najskôr po zbere bez nutnosti dlhého transportu.

Related Posts

  • 6 zdravotných dôvodov, prečo obmedziť mäso
  • Riziko rozvoja demencie si môžete znížiť
  • Ako chrániť detské kĺby?
  • Skríning rakoviny: domáce samo-vyšetrenie kože

Filed Under: Prevencia

Predchádzajúci príspevok: « Naozaj máme užívať vitamín C v tabletkách?
Nasledujúci príspevok: Recept: tekvicová polievka z pečenej tekvice »

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Primary Sidebar

Kategórie

  • Dojčenie (8)
  • Liečba ochorenia (17)
  • Moje obľúbené recepty (18)
  • Plodnosť (1)
  • Prevencia (38)
  • Prírodná liečba (2)
  • Recenzie (7)
  • Tehotenstvo (5)
  • Zdravie dieťaťa (30)
  • Zdravie dospelého (32)
  • Zo života (8)

Vitajte!

Zdravie patrí medzi najdôležitejšie veci v našom živote. Niektoré ochorenia sa zlepšiť nedajú, mnohým sa však pomôcť dá.

Na tejto stránke nájdete užitočné informácie, ktoré vám môžu pomôcť zachovať alebo prinavrátiť zdravie. Venujeme sa otázkam prevencie, voľnopredajných liekov, výživových doplnkov, prírodných metód a vhodnej úpravy životného štýlu. Snahou je priblížiť vám reálny pohľad na pozitívne aj negatívne stránky vybratých možností.

Na stránke sa môžu nachádzať reklamné odkazy, tento web nie je predajcom žiadneho z uvedených produktov. Na základe prekliku do e-shopu partnerov nám môže byť vyplatená malá provízia, ktorá je ďalej použitá na prevádzkovanie tohto webu a nákup produktov na ďalšie recenzie.

Informácie na tejto stránke nenahrádzajú konzultácie s lekárom alebo lekárnikov pri konkrétnych zdravotných ťažkostiach. Informácie tu uvedené majú len informatívny charakter, pri dôležitých tvrdeniach sú k dispozícii odkazy na zdroj informácie.

Najnovšie články

  • Hluk náš každodenný: ako vplýva na zdravie?
  • Opar na perách: ako si pomôcť?
  • 6 zásad, aby pokožka rúk pri upratovaní netrpela
  • Nezabúdajme na rozvoj osobnosti
  • 6 zdravotných dôvodov, prečo obmedziť mäso
  • Naša Facebook stránka
  • Náš Instagram

Copyright © 2023 · Shirley theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Copyright © 2023 · Shirley Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať predajcov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}