Na otázku, v čom nájdeme vitamín C, väčšina odpovie, že v citróne alebo pomaranči. Prečo máme všetci zafixované prvé práve citrusy, keď sú v našich končinách exotické a navyše naša prirodzená strava má oveľa lepšie alternatívy? Naše prirodzené zdroje vitamínu C sú častejšie lepšie ako citrusy.
Odpoveď nájsť je asi nemožné. Možno to súvisí so známym príbehom, ako sa práve citrusy používali ako efektívna prevencia choroby zvanej skorbut u námorníkov v 17. storočí. Aj keď vtedy ešte o existencii vitamínov ani netušili, zistili, že denný príjem citrónovej alebo limetkovej šťavy zabráni chorobe. Iné zdroje zas uvádzajú ten istý príbeh, akurát s kyslou kapustou.
Dôležitú rolu zohrávajú aj médiá, ktoré ich propagujú ako top zdroj.
Asi správne predpokladáte, že naši predkovia citrusy nejedli.
Odkiaľ teda čerpali túto dôležitú látku, keď ľudský organizmus si ju nevie sám vytvoriť? Naše zdroje vitamínu C sú:
1. Šípky
Tak tie sú doslova vitamínovou bombou!
100 g šípok = cca 1250 mg vitamínu C
Samozrejme, obsah sa môže trochu meniť v závislosti od konkrétnej odrody a je udávaný pre čerstvé plody. Tak ako u každého ovocia či zeleniny, tento obsah klesá pri sušení, varení či dlhšom státí, dokonca výrazne klesá aj počas výroby výživových doplnkov zo šípok. V ich sezóne si ale určite nenechajte ujsť čaj z čerstvých šípok alebo čerstvý džem. Aby sme nezničili väčšinu obsahu teplom, čaj je možné urobiť aj za studena, tým že zalejeme rozdrvené šípky studenou vodou a necháme stáť celú noc.
2. Žihľava, púpava
Pre niekoho to bude možno prekvapením, ale naši predkovia mali v strave bežne zaradenú žihľavu aj púpavu. V zahraničí sa žihľava dá bežne kúpiť ako hociktorá iná listová zelenina. Z mladých púpavových listov je skvelý šalát. Žihľava je po obarení vriacou vodou vhodná na jedenie, prestane pŕhliť. Robia sa z nej polievky, šaláty, prívarok na štýl špenátu či omeleta.
3. Ríbezle
Ovocie typické pre naše zemepisné šírky, ktoré pri čiernej verzii obsahuje 4x viac vitamínu C ako pomaranč.
4. Paprika
100 g = 183.5 mg vitamínu C
Udaný obsah sa týka oranžovej papriky, avšak ani červená či zelená za ňou moc nezaostávajú.
5. Petržlenová vňať
100 g vňate = 133 mg vitamínu C
Zázračná bylinka, v súčasnosti v našej kuchyni používaná dosť málo. Stredomorská a arabská kuchyňa naňho nedá dopustiť. Je tam základnou súčasťou šalátov, pesta, pridáva sa do mnohých jedál. Odporúčam nechať sa nimi inšpirovať.
Veľmi dobrými zdrojmi sú aj iné bylinky, ako pažítka, kôpor či žerucha.
6. Kapusta, kel
Kapusta a kel sú po zemiakoch základnou súčasťou našej pôvodnej kuchyne. Obsah vitamínu C je len jedným z dôvodov, prečo sa k týmto plodinám vrátiť vo väčšej miere. Prekvapujúco, kyslá kapusta obsahuje asi polovičné množstvo ako surová.
7. Brokolica, karfiol
8. Kaleráb
100 g = 62 mg
Taktiež skvelá výživná zelenina.
Nemusíme teda siahať len po exotických ovociach pokiaľ si chceme dopriať vitamínovú bombu. Len pre porovnanie, 100 g pomaranča má len okolo 60 mg, citrónu dokonca len 53 mg.
Pri všetkých týchto hodnotách treba však podotknúť, že sa týkajú čerstvého surového stavu, tesne po zbere. Vitamín C sa totiž vplyvom tepla, svetla, či dlhšieho skladovania stráca. Preto je najlepšie konzumovať sezónne plodiny, čo najskôr po zbere bez nutnosti dlhého transportu.
Pridaj komentár