3. marca 2018

Zemiaková polievka s jačmennými krúpami

Od Kristina

O dôležitosti celozrnných potravín pre naše zdravie už nikto pochybovať nemôže. Rovnako platí aj fakt, že je ich v našej strave stále málo. Preto sa v poslednom období akoby roztrhlo vrece s reklamami, článkami či receptami so všetkými modernými obilninami ako sú bulgur či quinoa.

Dnes vám prinášam recept na trošku pozabudnutú celozrnnú potravinu, ktorou sú jačmenné krúpy. Sú klasickou súčasťou našej kuchyne a priaznivá je aj ich cena.

Okrem vysokého obsahu vlákniny, v nich nájdeme celú radu vitamínov a minerálov. Z tých najdôležitejších spomeniem selén, zinok, draslík či meď. Ide o minerály, ktoré sú dôležité aj pre správne fungovanie imunitného systému, čo teraz ocení každý.

Uvarte si aj vy túto chutnú, sýtu polievku, ktorá vás zohreje v chladných dňoch. Okrem jačmenných krúp obsahuje len zeleninu, huby a trošku oleja. Je teda vhodná aj pre vegetariánov či vegánov.

Zemiaková polievka s jačmennými krúpami
Zemiaková polievka s jačmennými krúpami

Suroviny:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 150 g jačmenných krúp
  • 3 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 červená cibuľa
  • 250 g hnedých šampiňónov
  • čerstvý alebo mrazený ligurček
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ
  • Čierne korenie

Postup

  1. Do hrnca dáme zohriať dve lyžice olivového oleja.
  2. Vriacou vodou prelejeme jačmenné krúpy, necháme odtiecť a dáme ich opražiť na rozohriaty olej za stáleho miešania.
  3. Zalejeme ich 2 litrami studenej vody.
  4. Necháme variť samotné pol hodinu pod pokrievkou.
  5. Očistíme zeleninu a nakrájame. Zemiaky na menšie kocky, mrkvu, petržlen a červenú cibuľu na kolieska. Šampiňóny na hrubšie plátky.
  6. Pridáme všetku zeleninu a huby do hrnca.
  7. Okoreníme soľou, čiernym korením, mletou rascou a pridáme nakrájaný ligurček.
  8. Pretlačíme k tomu všetkému ešte cesnak.
  9. Necháme variť ešte pol hodinu, taktiež pod pokrievkou.
  10. Skontrolujeme, či sú uvarené zemiaky a zelenina a pripadne ešte podľa chuti osolíme a okoreníme.
  11. Tak a polievka je hotová. Podávame samotnú alebo s krajcom chleba.

Dobrú chuť!

Ak máte iné overené recepty s jačmennými krúpami, rada ich uvítam v správe.