O dôležitosti celozrnných potravín pre naše zdravie už nikto pochybovať nemôže. Rovnako platí aj fakt, že je ich v našej strave stále málo. Preto sa v poslednom období akoby roztrhlo vrece s reklamami, článkami či receptami so všetkými modernými obilninami ako sú bulgur či quinoa.
Dnes vám prinášam recept na trošku pozabudnutú celozrnnú potravinu, ktorou sú jačmenné krúpy. Sú klasickou súčasťou našej kuchyne a priaznivá je aj ich cena.
Okrem vysokého obsahu vlákniny, v nich nájdeme celú radu vitamínov a minerálov. Z tých najdôležitejších spomeniem selén, zinok, draslík či meď. Ide o minerály, ktoré sú dôležité aj pre správne fungovanie imunitného systému, čo teraz ocení každý.
Uvarte si aj vy túto chutnú, sýtu polievku, ktorá vás zohreje v chladných dňoch. Okrem jačmenných krúp obsahuje len zeleninu, huby a trošku oleja. Je teda vhodná aj pre vegetariánov či vegánov.
Suroviny:
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 150 g jačmenných krúp
- 3 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 červená cibuľa
- 250 g hnedých šampiňónov
- čerstvý alebo mrazený ligurček
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ
- Čierne korenie
Postup
- Do hrnca dáme zohriať dve lyžice olivového oleja.
- Vriacou vodou prelejeme jačmenné krúpy, necháme odtiecť a dáme ich opražiť na rozohriaty olej za stáleho miešania.
- Zalejeme ich 2 litrami studenej vody.
- Necháme variť samotné pol hodinu pod pokrievkou.
- Očistíme zeleninu a nakrájame. Zemiaky na menšie kocky, mrkvu, petržlen a červenú cibuľu na kolieska. Šampiňóny na hrubšie plátky.
- Pridáme všetku zeleninu a huby do hrnca.
- Okoreníme soľou, čiernym korením, mletou rascou a pridáme nakrájaný ligurček.
- Pretlačíme k tomu všetkému ešte cesnak.
- Necháme variť ešte pol hodinu, taktiež pod pokrievkou.
- Skontrolujeme, či sú uvarené zemiaky a zelenina a pripadne ešte podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Tak a polievka je hotová. Podávame samotnú alebo s krajcom chleba.
Dobrú chuť!
Ak máte iné overené recepty s jačmennými krúpami, rada ich uvítam v správe.
Pridaj komentár