Ak ste alergikom alebo astmatikom, môže vás prekvapiť jedna vec. Zrazu sa cítite ako uprostred sezóny na rozkvitnutej lúky, aj keď sedíte vo svojej obývačke s pohárom vína. Dôvod je veľmi jednoduchý. Alkohol zhoršuje príznaky alergie a astmy. Dôvodom je, že alkoholické nápoje v rôznej miere obsahujú histamín, konzervanty a na ich výrobu sa používajú aj rôzne iné potraviny.

Ktoré príznaky si všímať?
Či sa to týka aj vás, zistíte jednoducho. Po vypití vášho obľúbeného drinku sa vám rozvinú podobné príznaky, aké vás trápia pri vašom obľúbenom alergéne. Výsledky sledovaní a klinických štúdií dokázali, že isté percento ľudí po konzumácii alkoholu pozoruje na sebe jeden alebo viacero z nasledujúcich príznakov:
- tráviace ťažkosti, vrátane kŕčov
- prejavy alergickej nádchy, akými sú kýchanie, slzenie očí, nádcha, svrbenie podnebia
- spustenie astmatického záchvatu, sťažené dýchanie, pískanie na prieduškách, kašeľ
- kožné prejavy.
Takéto reakcie na alkohol väčšinou nespôsobuje priamo etanol. Aj keď alergia naňho existuje, je extrémne zriedkavá. Problémy sú zvyčajne spôsobené inými látkami, ktoré alkoholický nápoj obsahuje. Účinok je navyše závislý od dávky. Čím viac toho vypijete, tým horšie. Podobne to predsa funguje aj s alergénom samotným. Čím viac peľu je vo vzduchu, tým viac na to reagujú alergici.
Aké látky zhoršujú príznaky alergie?
Ak sa vo svojom živote nechcete alkoholu úplne vzdať, potrebujete zistiť, ktoré nápoje, alebo presnejšie ktorým látkam sa vyhýbať. Alergické a astmatické príznaky nemusí spúšťať každý alkoholický nápoj rovnako. Podozrivých je viacero adeptov.
Histamín
Najčastejšie spôsobuje problém práve histamín. Je to tá istá látka, ktorú si vaše telo syntetizuje ako reakciu na kontakt s alergénom.
Histamín je prirodzenou súčasťou viacerých alkoholických nápojov. Najviac ho nájdete v červenom víne, potom v bielom víne, pive a obsahuje ho aj cider a likér.
Konzervanty
Už od čias Rimanov sa víno konzervovalo metabilsulfátom draselným. Na etikete ho nájdete pod označením E224. Práve táto látky býva častým problémom pre alergikov a astmatikov. Reakcie na neho zvyknú byť prevažne svrbenie v ústach a opuch sliznice nosa.
Pridáva sa najmä do vín a muštu. Zriedkavejšie použitie býva pri výrobe piva, hlavne pri domácom varení. Vo výrobe sa štandardne nepoužíva, pretože ako sterilizácia sa používa bežne var.
Ak zistíte, že reagujete na túto látku, dávajte si pozor ešte pri kokosovom kréme, citrónovej šťave a môže byť ešte súčasťou niektorých kyslých zaváranín. Jeho prídavok nájdete v zozname surovín ako už spomínané E224.
Základné suroviny
Alkoholické nápoje sa vyrábajú z rôznych prírodných surovín. K tým najčastejším patria kvasnice, chmeľ, jačmeň, smotana, kokos, hrozno a iné typy ovocia. Ak pociťuje alergické prejavy po ich konzumácii v surovom stave, môže sa stať, že zareagujete aj na alkoholický nápoj z nich vyrobený. Pokiaľ na niektorý z alkoholických nápojov zareagujete aj mierne, zistite si, z čoho sa vyrába. Možno je problém práve tam.
Pre pacientov trpiacich na celiakiu platí vylúčenie obilnín zo stravy aj v takejto forme.
Etanol
Vo veľmi zriedkavých prípadoch môže byť problémom etanol samotný. Vtedy nerobí problém len vypitie alkoholických nápojov, ale môže to spôsobiť aj konzumácia iných potravín. Etanol sa totiž môže vyskytovať v rôznych potravinách v malom množstve. Príkladom sú fermentované nápoje a potraviny, dresingy, paradajkové omáčky, zaváraniny, pridáva sa do varených jedál v niektorých reštauráciách. Klasické talianske rizoto alebo ragú sa podľa tradičných receptov pripravujú s vínom.
Opatronosť je potrebná aj pri výbere liekov. Alkohol je súčasťou niektorých z nich. Typickým príkladom sú bylinné tinktúry, ktoré bez etanolu nepripravíte.
Prečo byť ostražitý?
Je dokázané, že alkohol zhoršuje príznaky alergie, vrátane vážnych alergických reakcií. Taktiež vysoké percento astmatikov udáva zhoršenie symptómov po alkohole. Alergia aj astma sa navyše v čase vyvíja. Bohužiaľ, väčšinou sa to zhoršuje. Základnou formou liečby týchto ochorení je vyhýbať sa alergénu a spúšťačom v maximálne možnej miere. Konzumácia alkoholu nie je pre život nevyhnutná a preto by malo byť samozrejmosťou takéto nápoje v prípade ťažkostí vylúčiť.
Pridaj komentár