Môj syn, tak ako asi každé dieťa, miluje sladké. Vďaka návštevám, ktoré si myslia, že sladkosti sú ideálnym darčekom pre ročné dieťa, bolo jedno z jeho prvých slov “keks”.
Práve pre sladkú chuť mu veľmi chutí aj táto polievka so sladkých zemiakov, batát.
Má prirodzene sladkú chuť, navyše je ešte zahustená ovsenými vločkami, takže ju pokojne môžeme zaradiť medzi zdravé jedlá aj pre deti.
Výhody pre zdravie:
Sladké zemiaky, alebo batáty, sú vhodnou zeleninou pre každého. Obsahujú vitamíny A, C, E, B5 a B6, takže dodávajú telu antioxidanty. Z minerálov sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Nezanedbateľný je aj obsah vlákniny. Samozrejme, ako hovorí aj ich názov, majú aj vyšší obsah sacharidov, z ktorých však cukry tvoria približne 1/5.
Ovsené vločky sú vynikajúcim zdrojom rozpustnej vlákniny. Obsahujú zmes viacerých vitamínov a minerálov. Spomenúť treba hlavne dobrý obsah vápnika a železa.
Polievka so sladkých zemiakov – suroviny
- 2 sladké zemiaky
- 4 ks stredne veľkých mrkiev
- 3 ks petržlenu
- 4 lyžice ovsených vločiek
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžička mletej škorice
- Créme fraiche
Postup
- Sladké zemiaky umyjeme a dáme variť do vody do polomäkka.
- Očistíme mrkvu a petržlen, zalejeme približne 2 l vody a varíme v druhom hrnci.
- Do hrnca s mrkvou a petržlenom pridáme soľ, čierne korenie a mletú škoricu.
- Sladké zemiaky vyberieme, mierne schladíme, očistíme a nakrájame na veľké kusy. Vložíme do polievky.
- Pridáme 4 lyžice ovsených vločiek.
- Uvaríme všetko do mäkka.
- Rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém.
- Prípadne ešte dochutíme soľou a čiernym korením.
- Podávame s lyžicou créme fraiche.
Tip: Créme fraiche môžeme nahradiť kyslou smotanou. Ak chcete mať polievku ešte menej kalorickú s nižším obsahom tuku, môžete ho nahradiť jogurtom. Mierne kyslá chuť balansuje sladkosť zemiakov.
Dobrú chuť!
Pridaj komentár