• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Buďme zdraví

Aktívna cesta za zdravím: prevencia a samoliečba

  • Hlavná stránka
  • Články
    • Prevencia
    • Liečba ochorenia
    • Tehotenstvo
    • Dojčenie
    • Zdravie dieťaťa
    • Zdravie dospelého
    • Recenzie
    • Moje obľúbené recepty
  • Kontakt
  • O Kristíne
  • Nav Social Menu

    • Email
    • Facebook

Batátový krém

28. marca 2018 by Kristina Leave a Comment

Môj syn, tak ako asi každé dieťa, miluje sladké. Vďaka návštevám, ktoré si myslia, že sladkosti sú ideálnym darčekom pre ročné dieťa, bolo jedno z jeho prvých slov “keks”.

Práve pre sladkú chuť mu veľmi chutí aj táto polievka so sladkých zemiakov, batát.

Polievka so sladkých zemiakov, batátový krém

Batátový krém

Má prirodzene sladkú chuť, navyše je ešte zahustená ovsenými vločkami, takže ju pokojne môžeme zaradiť medzi zdravé jedlá aj pre deti.

Výhody pre zdravie:

Sladké zemiaky, alebo batáty, sú vhodnou zeleninou pre každého. Obsahujú vitamíny A, C, E, B5 a B6, takže dodávajú telu antioxidanty. Z minerálov sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Nezanedbateľný je aj obsah vlákniny. Samozrejme, ako hovorí aj ich názov, majú aj vyšší obsah sacharidov, z ktorých však cukry tvoria približne 1/5.

Ovsené vločky sú vynikajúcim zdrojom rozpustnej vlákniny. Obsahujú zmes viacerých vitamínov a minerálov. Spomenúť treba hlavne dobrý obsah vápnika a železa.

Polievka so sladkých zemiakov – suroviny

  • 2 sladké zemiaky
  • 4 ks stredne veľkých mrkiev
  • 3 ks petržlenu
  • 4 lyžice ovsených vločiek
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžička mletej škorice
  • Créme fraiche

Postup

  1. Sladké zemiaky umyjeme a dáme variť do vody do polomäkka.
  2. Očistíme mrkvu a petržlen, zalejeme približne 2 l vody a varíme v druhom hrnci.
  3. Do hrnca s mrkvou a petržlenom pridáme soľ, čierne korenie a mletú škoricu.
  4. Sladké zemiaky vyberieme, mierne schladíme, očistíme a nakrájame na veľké kusy. Vložíme do polievky.
  5. Pridáme 4 lyžice ovsených vločiek.
  6. Uvaríme všetko do mäkka.
  7. Rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém.
  8. Prípadne ešte dochutíme soľou a čiernym korením.
  9. Podávame s lyžicou créme fraiche.

Tip: Créme fraiche môžeme nahradiť kyslou smotanou. Ak chcete mať polievku ešte menej kalorickú s nižším obsahom tuku, môžete ho nahradiť jogurtom. Mierne kyslá chuť balansuje sladkosť zemiakov.

Dobrú chuť!

Related Posts

  • Ovsené keksy
  • Cheesecake: recept pre každú domácnosť
  • Kokosky
  • Jablkovo-ovsený chlieb

Filed Under: Moje obľúbené recepty

Predchádzajúci príspevok: « Kokosky
Nasledujúci príspevok: Alergici, pozor! Takto môžete bojovať s alergickou nádchou »

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Primary Sidebar

Kategórie

  • Dojčenie
  • Liečba ochorenia
  • Moje obľúbené recepty
  • Plodnosť
  • Prevencia
  • Recenzie
  • Tehotenstvo
  • Zdravie dieťaťa
  • Zdravie dospelého
  • Zo života

Kristína Ferencik

Kristina Ferencik

Vitajte na mojom blogu

Zdravie patrí medzi najdôležitejšie veci v našom živote. S podlomeným zdravím sa žije ťažšie. Niektoré ochorenia sa zlepšiť nedajú, mnohým sa však pomôcť dá. Tento blog bude postupne prinášať moderné odporúčania na samoliečbu, informácie zo zahraničných zdrojov a recepty na zdravé jedlá, ktoré má oslovili a zaradila som ich do nášho rodinného jedálnička. Určite však nenahrádza konzultácie s lekárom, tak keď treba, šup do ambulancie.

Kristína Ferencik

Najnovšie články

  • Zhoršuje alkohol príznaky alergie?
  • Cheesecake: recept pre každú domácnosť
  • Vŕtanie zuba u malého dieťaťa
  • Bola vakcína proti Covid-19 vyvinutá príliš rýchlo?
  • Boj s chronickým stresom. Čo pomáha?
  • Naša Facebook stránka
  • Náš Instagram

Copyright © 2021 · Shirley theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Copyright © 2021 · Shirley Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in