Zbožňujem ovsené keksy a moja rodina tiež.
Sú vynikajúcou voľbou na raňajky, ako aj skvelou pochúťkou ku káve.
Už dlhšiu dobu sa snažím nájsť čo najlepší recept, ale stále to nebolo ono. Tak som si upravila jeden z nich podľa svojich predstáv a tentokrát to vyšlo. Rada sa s vami o tento recept podelím.
Jeho výhodou je pomerne ľahká príprava bez použitia váhy, nakoľko väčšina surovín sa meria hrnčekom.
Suroviny na približne 36 ks:
- 2 hrnčeky ovsených vločiek
- 1 hrnček celozrnnej múky
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 a pol hrnčeka strúhaného kokosu
- 1/2 hrnčeka sezamu alebo sekaných orechov podľa chuti
- 1/2 hrnčeka hrozienok alebo iného sušeného ovocia (osvedčili sa mi aj brusnice či kandizovaný zázvor)
- 2 jablká
- 1 banán
- 2 mrkvy
- 200 ml olivového oleja
- 5 lyžíc medu
- 100 ml vriacej vody
- 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
*Použite menší hrnček s objemom 250 ml
Postup:
- Do veľkej misy postupne pridáme všetky sypké suroviny zo zoznamu.
- Jablká nakrájame na drobné kocky, banán rozpučíme na kašu a mrkvy nastrúhame na drobno. Všetko pridáme do misy.
- Do vriacej vody pridáme sódu bikarbónu a necháme v nej rozpustiť med. Pridáme do misy.
- Pridáme olej a všetko spolu zmiešame.
- Polievkovou lyžicou odoberieme cesto, dáme na plech a ručne z tohto množstva vytvarujeme keks.
- Pečieme na 200°C približne 13 minút, pokiaľ keksy nenaberú mierne hnedastú farbu.
Výsledok:
Mňam!
Ale musíte si dať pozor, aby vám ich vaši drobci nezjedli skôr, ako ich všetky dopečiete. 🙂
Dobrú chuť!
Pridaj komentár