Poznáte to tiež? Ohlási sa návšteva a vy zrazu zistíte, že im okrem vody a kávy nemáte čo ponúknuť? Alebo vás obchádza chuť na niečo sladké a doma nič? Čo takto upiecť kokosky!
Kokosky majú skvelý recept, ktorý by zvládlo aj malé dieťa. Ja ich pečiem veľmi rada. Je to rýchle, príprava trvá asi 10 minút aj popri deťoch, následné pečenie zaberie 30 minút a je to hotové.
Navyše, suroviny sa doma bežne vyskytujú a výsledok je oveľa zdravší ako hocijaké keksy, čo by ste kúpili v obchode. Z jednej várky vám vyjde asi 30 až 35 guličiek.
A aké zdravotné výhody prinášajú naše kokosky?
- Obsahuje veľa kokosu. Ten je dobrým zdrojom vlákniny. Okrem nej obsahuje aj zmes vitamínov a minerálov, pozitívny je napríklad obsah železa, fosforu, mangánu, medi či draslíka.
- Obsahujú celozrnnú múku ako ďalší zdroj vlákniny. Vláknina prispieva k prevencii civilizačných chorôb, zlepšuje trávenie aj imunitu. Môžete ju síce v recepte zameniť za obyčajnú hladkú múku, vtedy tam však treba dať múky viac (200 g), ale s celozrnnou sú chutnejšie.
- Cukru je tam pomerne málo, takže do denného limitu 50 g cukrov sa zmestíte bez problémov. Teda ak ich zjete iba pár a nie celý plech 🙂 .
- Samozrejmosťou je žiadny margarín či palmový tuk. Ja dávam maslo pre lepšiu chuť, ale pre ešte zdravšiu verziu ho môžete zameniť za olivový alebo kokosový olej v rovnakom množstve.
Suroviny na kokosky:
200 g strúhaného sušeného kokosu
120 g celozrnnej pšeničnej múky
80 g hnedého cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
3 vajcia
60 g masla izbovej teploty
Postup:
- Vyhrejeme rúru na 175°C.
- Všetky suroviny dáme do misky a zmiešame na cesto.
- Mokrou rukou tvarujeme guličky.
- Uložíme ich na plech na papier na pečenie.
- Pečieme približne 30 minút pokiaľ naberú mierne hnedú farbu.
Tak ako? Chutia vám tak ako mne?
Ak vás recept zaujal, nezabudnite zdieľať 🙂
Pridaj komentár