• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Buďme zdraví

Aktívna cesta za zdravím: prevencia a samoliečba

  • Hlavná stránka
  • Online magazín Buďme zdraví
    • Prevencia
    • Liečba ochorenia
    • Tehotenstvo
    • Dojčenie
    • Zdravie dieťaťa
    • Zdravie dospelého
    • Recenzie
    • Moje obľúbené recepty
  • Kontakt
  • O Kristíne
/ Moje obľúbené recepty / Baza čierna: recept na fermentovaný nápoj, ktorý budete milovať

Baza čierna: recept na fermentovaný nápoj, ktorý budete milovať

13. mája 2024 by Kristina Leave a Comment

Burčiak pozná asi každý z nás. Skúšali ste si však niekedy pripraviť fermentovaný nápoj z bazy čiernej? Poviem vám, je to lepšie, ako by som kedy tipovala. Baza čierna práve kvitne, je najvyšší čas ju založiť. Ako na to?

Tradičný rumunský recept na fermentovaný nápoj z bazy čiernej
Baza čierna sa dá spracovať aj na fermentovaný nápoj menom Socată

Čo je to tá Socată?

Fermentované nápoje obľubujú ľudia po celom svete. Recept, podľa ktorého sme postupovali, je z Rumunska. Fermentovaný bazový nápoj je tam tradičným nápojom. Každý rok, keď kvitne baza čierna, si z nej pripravujú tento nápoj vo väčšom množstve. Keď je hotový, spestrí rodinné oslavy alebo posedenia s priateľmi.

Princíp je v tom, že divé kvasinky, bežne sa nachádzajúce na kvetoch bazy čiernej, sa nechajú, aby skvasili cukrový roztok. Výsledok je štandardne nealkoholický, respektíve teda veľmi málo alkoholický nápoj. Bežne sa necháva fermentovať 2 až 5 dní v závislosti od teploty prostredia. Čím vyššia teplota prostredia, tým je nápoj skôr hotový.

Pokiaľ sa to nechá dlhšie, stúpa množstvo alkoholu aj oxidu uhličitého (bubliniek) v nápoji. Predĺžením kvasenia sa docieli mierna koncentrácia alkoholu a vzduchotesným uzavretím roztoku viete zas zvýšiť množstvo oxidu uhličitého podľa osobných preferencií.

Odporúča sa to po pár dňoch začať chuťovo testovať a v deň, keď ste s chuťou spokojný, to scediť a dať do chladničky. Vypiť by sa to malo čo najskôr, približne do jedného až dvoch dní.

Suroviny na fermentovaný nápoj z bazy čiernej

Recept, ktorý vám tu uvádzam je na 5 litrov vody. My sme to tento rok robili z troch dávok a teda z 15 litrov vody.

Na 5 litrov budete potrebovať:

  • 10 väčších kvetov bazy čiernej,
  • 4 bio citróny alebo lyžičku kyseliny citrónovej,
  • 500 g cukru,
  • 5 litrov vody,
  • zvlášť 2 lyžice cukru, z ktorých urobíte karamel,
  • štipku droždia.


Postup prípravy

  1. Nazbierate a umyjete kvety bazy.
  2. Odoberiete 1 liter vody, do ktorého pridáte cukor a pomaly zahrievate, pokým sa vám všetok cukor nerozpustí a vytvoríte sirup. Potom to môžete vypnúť a nechať chladnúť.
  3. Z dvoch lyžíc cukru pripravíte karamel. Samotný cukor zohrievate vo zvlášť hrnci až sa celý rozpustí na hnedú tekutinu. Zahrievajte pomalšie, aby vám to nezhorelo. Znížte teplotu a pridajte asi 2 decilitre vody. Pozor, ono to trošku silnejšie zasyčí, vypustí paru, tak sa nepopáľte. Karamel sa celý zrazí, ale pomalým zahrievaním sa celý vo vode po chvíli rozpustí.
  4. Rozpustený karamel pridajte do sirupu.
  5. Zvyšok vody dajte do nádoby s vrchnákom. Nemusíte to pevne uzavrieť, my sme použili veľký hrniec s pokrievkou.
  6. Do vody pridajte kvety bazy, sirup s karamelom a malú štipku droždia.
  7. Ak máte bio citróny, nakrájajte ich celé na kolieska alebo kocky. Pokiaľ máte citróny striekané, tak ich pred nakrájaním olúpte.
  8. Prikryjeme to a necháme fermentovať. Každý deň to niekoľkokrát premiešajte, odporúča sa 4-krát denne.
  9. Fermentuje to 2 až 5 dní, v závislosti od teploty prostredia. U nás máme v komore okolo 20°C, tak nám to trvalo tých 5 dní.
  10. Po treťom dni to začnite ochutnávať a keď vám to chuťovo vyhovuje, sceďte to a dajte do chladničky.

Ako vyzerá finálny fermentovaný nápoj z bazy čiernej?

Konečný produkt by mal mať v sebe trochu bubliniek a má hustejšiu sirupovitú konzistenciu. Čím dlhšie to necháte, tým viac bubliniek budete mať. Podporiť to môžete aj tým, že to zavriete vzduchotesne, čím sa roztok sám viac natlakuje. To sme však osobne zatiaľ neskúsili. Keď je nápoj hotový, kvasenie výrazne spomalíte tým, že nápoj scedíte a uložíte do chladničky.

Pri dlhšej fermentácii, sa tam postupne začne tvoriť aj alkohol. Vtedy to deťom už nedávajte.

Môžem povedať, že tento fermentovaný nápoj z bazy určite stojí za vyskúšanie. Aj keď ide 500 g cukru na 5 litrov, tak v konečnom dôsledku nie je až taký sladký. Cukor z veľkej časti zjedia tie naše divoké kvasinky. Určite však nie je vhodný pre diabetikov, ani pri redukčnej diéte.

Related Posts

  • Recept: tekvicová polievka z pečenej tekvice
  • Ovsené keksy
  • Smotanová polievka z tekvicových kvetov
  • Vegánske chilli

Filed Under: Moje obľúbené recepty Tagged With: Recept

Predchádzajúci príspevok: « Potrebujete doplniť železo stravou? Máte tieto možnosti
Nasledujúci príspevok: Záleží vám na zdravom pohybe vášho dieťaťa? Toto vezmite do úvahy! »

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Primary Sidebar

Kategórie

  • Dojčenie (9)
  • Liečba ochorenia (15)
  • Moje obľúbené recepty (18)
  • Nezaradené (1)
  • Plánovanie rodičovstva (1)
  • Plodnosť (1)
  • Prevencia (42)
  • Prírodná liečba (6)
  • Recenzie (10)
  • Tehotenstvo (6)
  • Tipy pre zdravie (1)
  • Zdravie dieťaťa (34)
  • Zdravie dospelého (34)
  • Zo života (9)

Vitajte!

Zdravie patrí medzi najdôležitejšie veci v našom živote. Niektoré ochorenia sa zlepšiť nedajú, mnohým sa však pomôcť dá.

Na tejto stránke nájdete užitočné informácie, ktoré vám môžu pomôcť zachovať alebo prinavrátiť zdravie. Venujeme sa otázkam prevencie, voľnopredajných liekov, výživových doplnkov, prírodných metód a vhodnej úpravy životného štýlu. Snahou je priblížiť vám reálny pohľad na pozitívne aj negatívne stránky vybratých možností.

Na stránke sa môžu nachádzať reklamné odkazy, tento web nie je predajcom žiadneho z uvedených produktov. Na základe prekliku do e-shopu partnerov nám môže byť vyplatená malá provízia, ktorá je ďalej použitá na prevádzkovanie tohto webu a nákup produktov na ďalšie recenzie.

Informácie na tejto stránke nenahrádzajú konzultácie s lekárom alebo lekárnikov pri konkrétnych zdravotných ťažkostiach. Informácie tu uvedené majú len informatívny charakter, pri dôležitých tvrdeniach sú k dispozícii odkazy na zdroj informácie.

Najnovšie články

  • Prevencia herpesu na pere: čo robiť, aby sa viac nevrátil?
  • Čo pomôže rýchlo sa zbaviť herpesu na pere?
  • Mikroplasty z pitia čaju? Takto ich obsah znížite!
  • Čo skutočne pomáha na suché ruky?
  • Záleží vám na zdravom pohybe vášho dieťaťa? Toto vezmite do úvahy!
  • Naša Facebook stránka
  • Náš Instagram
  • Zásady používania súborov cookie (EÚ)
  • Všeobecné obchodné podmienky

Copyright © 2025 · Shirley theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Všetky práva vyhradené © budmezdravi.sk

Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení používame technológie ako cookies. Robíme to s cieľom zlepšiť zážitok z prehliadania a zobrazovať (ne)prispôsobené reklamy. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}