• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Buďme zdraví

Aktívna cesta za zdravím: prevencia a samoliečba

  • Hlavná stránka
  • Online magazín
    • Prevencia
    • Liečba ochorenia
    • Tehotenstvo
    • Dojčenie
    • Zdravie dieťaťa
    • Zdravie dospelého
    • Recenzie
    • Moje obľúbené recepty
  • Kontakt
  • O Kristíne
  • Nav Social Menu

    • Email
    • Facebook

Recenzia knihy: Skryté nebezpečenstvo zdravých potravín od S. Gundry

3. júla 2021 by Kristina Leave a Comment

Aj keď nie som diétológ a podobné knihy nezvyknem čítať, zaujalo ma, že knihu s takýmto názvom vydalo vydavateľstvo Grada. Skryté nebezpečenstvo zdravých potravín od Dr. Gundryho by som určite nezaradila medzi odbornú literatúru, ktorú mám s týmto vydavateľstvom spojenú. Obsah knihy ma natoľko zaujal, že som sa rozhodla o tejto knihe napísať recenziu.

Recenzia knihy Skryté nebezpečenstvo zdravých potravín od doktora Gundryho.
Recenzia knihy, ktorá vyvolala vojnu voči lektínom

Stručný obsah knihy

Dr. Gundry vytvoril nový spôsob diéty, ktorý sa však dosť odlišuje od bežných odporúčaní vedeckých spoločností zaoberajúcich sa správnou výživou v súčasnej dobe. Svoju teóriu založil na vynechaní tzv. lektínov. Sú to bielkoviny neimunitného pôvodu, ktoré sa v tele môžu viazať na sacharidy. Tieto látky sa nachádzajú v podstate vo všetkých živých organizmoch, ako sú rastliny, živočíchy, huby aj baktérie. Dr. Gundry odporúča vynechať len ním vybranú časť z nich, pričom výber je založený hlavne na jeho osobných skúsenostiach s pacientami.

Jeho diéta má pomôcť vyliečiť dnes nevyliečiteľné ochorenia, od autoimunitných chorôb, cez srdcovo-cievne, artritídu, rakovinu, všetky typy demencie, obezitu až po tie menšie problémy.

Diéta je založená na priloženom zozname dovolených potravín, ale základom je hlavne vynechanie všetkých obilnín, strukovín, ovocia, zeleniny z čeľade ľuľkovitých (paradajky, papriky, baklažán, zemiaky, …) a z čeľade tekvicovitých (tekvica, cuketa), mäsa okrem voľne lovených rýb a morských plodov, cukru, viacerých typov olejov, … V podstate, veľkého množstva odborníkmi uznávaných zdravých potravín by ste sa mali vzdať.

Výsledky by ste mali začať vidieť už po dvoch týždňoch držania tejto diéty, pričom neskôr sa to bude ešte zlepšovať až do úplného vyliečenia. Prvým znakom, že vám táto diéta pomáha je začiatok chudnutia.

Povedzme si však pravdu. Ak vylúčite väčšinu vašej stravy a ostane vám len listová zelenina, kapusta, kel, brokolica a kúsok ryby, tak určite schudnete.

Z môjho pohľadu, možno, ale naozaj len možno, by som to pri vážnejšej chorobe vyskúšala. Neviem si však reálne predstaviť, ako by sa to dalo držať v našich podmienkach. Celá diéta je postavená na základe amerického potravinového systému, takže viacero z menovaných potravín je ťažké u nás nájsť v potrebnej kvalite, resp. v dostupnej cene. Diéta zakazuje drvivú väčšinu pre nás dostupných potravín. Na druhej strane treba taktiež spomenúť, že viacero látok, ktoré sa v knihe spomínajú ako zdraviu toxické, sú v Európe zakázané alebo používané v oveľa menšej miere ako v Amerike.

Marketingová časť textu knihy

Niekoľko rokov som sa venovala marketingu liekov, takže niektoré veci mi pri čítaní udrú do očí. Pri čítaní tejto knihy sa nemôžem zbaviť pocitu, že je veľmi psychologicky poňatá.

Autor viackrát opisuje fakt, že súčasný potravinový systém nám systematicky ničí zdravie a na základe korupcie sú povoľované látky, ktoré nám ohrozujú život. Trochu mi to pripomína argumetny MLM marketingu na výživové doplnky. Netvrdím, že to nemôže byť v žiadnom prípade pravda, akurát ja na to nemám dôkazy, Dr. Gundry mi ich tiež v knihe nedal a preto sú to takto len konšpiračné teórie. Problém je, že vzápätí je ako jediné riešenie predstavený jeho systém stravovania v kombinácii s jeho výživovými doplnkami.

Celý text je v pravidelných intervaloch prerušovaný skutočnými príbehmi jeho pacientov, ktorý vás podvedome utvrdzujú v pravdivosti jeho tvrdení. Tento štýl využíva aj vyššie spomenutý teleshoping a je to účinný spôsob postupného získavania dôvery čitateľa.

Prvá časť knihy “Skryté nebezpečenstvo zdravých potravín” je venovaná odbornej časti, v ktorej vám lekár vysvetlí, prečo je to pre vás tak dôležité. Postupne prevádza čitateľa cez rôzne biochemické, medicínske, chemické, potravinárske, botanické vedomosti a ich výsledkom je, že jedine jeho diéta vám môže pomôcť. Bežný čitateľ určite neoplýva vedomosťami vo všetkých týchto oblastiach a nemá si ako v priložených zdrojoch overiť tieto fakty. Odkazy sú na špecifické biochemické štúdie a texty, ktorým pokiaľ nemáte z tohto odboru diplom, neporozumiete. Viacero iných recenzií vytýka Dr. Gundrymu, že z menovaných štúdií si vypichne len to, čo mu vyhovuje na potvrdenie jeho teórie a nepozerá sa na problematiku komplexne.

Druhá časť je už venovaná vyslovene jeho spôsobu diéty, príkladom jedálneho lístka, odporúčaniam na výživové doplnky a receptom.

Čo si z knihy “Skryté nebezpečenstvo zdravých potravín” vziať?

Kniha Skryté nebezpečenstvo zdravých potravín nie je literatúra, ktorú by som odporúčala svojim známym. Zanechá vo vás zmätok, pretože je marketingovo a psychologicky napísaná tak, že jej uveríte, avšak tieto poznatky sú úplne v kontraste s odporúčaniami všetkých ostatných odborníkov na zdravú výživu. Je prvou knihou vôbec, kde som sa dozvedela, že ovocie sa nemá jesť, resp. má jesť len výnimočne po zvyšok vášho života.

Na druhej strany je pravdou, že zaradenie väčšieho množstva listovej a koreňovej zeleniny do jedálneho lístka spolu s výrazným obmedzením konzumácie mäsa je pre zdravie veľmi priaznivé.

Taktiež súhlasím s jeho odporúčaniami na zvýšenie konzumácie rýb, najmä neohrozených voľne žijúcich druhov ako sú sardinky. Rovnako aj zvýšenie príjmu vitamínu D a omega-3 mastných kyselín z rybieho tuku je odporúčané aj inými odborníkmi.

Ak budete túto knihu čítať, zamerajte sa na tieto časti a na časť o mikrobióme čriev. Zdravý mikrobióm naozaj vie zlepšiť viacero chorôb a jeho zloženie závisí od prísunu vhodných potravín. Ak sa však chcete vzdelávať v tejto oblasti, určite sú dostupné aj menej mätúce a kvalitnejšie knihy na našom trhu. Vďaka tejto knihe môžete získať strach alebo nepríjemný pocit so zdravých potravín a to k životu naozaj nepotrebujete.

Related Posts

  • Recenzia knihy: How to build a healthy brain od K. Wilson
  • Testujeme: šípkový peeling Navia pre mastnú problematickú pleť
  • Testujeme: prírodný deodorant namiesto antiperspirantu
  • Testujeme: prírodná kozmetika na ekzémy

Filed Under: Recenzie Tagged With: Recenzia, Zdravá strava

Predchádzajúci príspevok: « Zhoršuje alkohol príznaky alergie?
Nasledujúci príspevok: Novorodenecká žltačka: čo o nej musí vedieť mama? »

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Primary Sidebar

Kategórie

  • Dojčenie
  • Liečba ochorenia
  • Moje obľúbené recepty
  • Plodnosť
  • Prevencia
  • Recenzie
  • Tehotenstvo
  • Zdravie dieťaťa
  • Zdravie dospelého
  • Zo života

Vitajte na mojom blogu

Zdravie patrí medzi najdôležitejšie veci v našom živote. S podlomeným zdravím sa žije ťažšie. Niektoré ochorenia sa zlepšiť nedajú, mnohým sa však pomôcť dá. Tento blog bude postupne prinášať moderné odporúčania na samoliečbu, informácie zo zahraničných zdrojov a recepty na zdravé jedlá, ktoré má oslovili a zaradila som ich do nášho rodinného jedálnička. Určite však nenahrádza konzultácie s lekárom, tak keď treba, šup do ambulancie.

Kristína Ferencik

Najnovšie články

  • 6 zdravotných dôvodov, prečo obmedziť mäso
  • Voda a bábätko: čo by ste mali vedieť?
  • Riziko rozvoja demencie si môžete znížiť
  • Ohrozujú nás opičie kiahne aj na Slovensku?
  • Socată alebo fermentovaný nápoj z bazy čiernej
  • Naša Facebook stránka
  • Náš Instagram

Copyright © 2022 · Shirley theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Copyright © 2022 · Shirley Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Administrácia služieb Spravovať predajcov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}