Či sa nám to páči, alebo nie, pandémia COVID-19 chytá druhý, dokonca to vyzerá na silnejší dych. V nedeľu 13.9. sa vo svete zaznamenal deň s najvyšším potvrdeným počtom prípadov od začiatku pandémie vôbec. Aj keď sa to mnohým ľuďom nepáči, ochrana obyvateľstva pred zbytočnými úmrtiami prináša obmedzenie životov nás všetkých. Jedným z nich je aj nutnosť zavrieť všetky bary, ostatné stravovacie zariadenia a zariadenia určené na zábavu najneskôr o 23:00. Prečo sa bary kvôli koronavírusu zatvárajú skôr?

Prečo sú stravovacie a zábavné zariadenia rizikom?
Na zabránenie šírenia sa akejkoľvek virózy kvapôčkového typu je dôležité udržiavať si sociálny odstup a čisté ruky. V baroch alebo na diskotékach je to nemožné.
Predpokladám, že si viete predstaviť bežný večer v bare, v herni či na diskotéke.
Veľa ľudí natlačených na relatívne malej ploche so slabým vetraním, ideálne ešte s cigaretovým dymom spolu veselo a zväčša nahlas štebocú. Niektorí aj spievajú alebo vďaka vyššej hladinke alkoholu počas rozhovoru trošičku do okolia pľujú. Pod vplyvom alkoholu je ťažšie uvedomovať si a dodržiavať proti pandemické nariadenia. Správne nosenie rúšok je pri popíjaní drinku nemožné.
Umývať si ruky je také otázne. V niektorých zariadeniach je tak zle naplánovaný počet záchodov a umývadiel na počet osôb, že na toaletu treba ísť s predstihom. Alebo sú v tak katastrofálnom stave, že tam ani nechcete ísť.
Ja som síce už dlhšiu dobu v žiadnom nebola, ale tichúčko dúfam, že aspoň to mydlo na záchody v tejto dobe doplnili. O dostatočnej a hlavne pravidelnej dezinfekcii kľučiek počas otváracích hodín mám silné pochybnosti.
Ďalšia pekná kapitola je lepivosť stolov. Keď si sadnete k stolu a trošičku lepí na vašich rukách, skúste porozmýšľať, čo iné, drobné a neviditeľné je tam ešte nalepené. Tento fakt sa netýka iba barov, ale aj rôznych stánkov a bufetov. Áno, sú výnimky, ktoré po každom zákazníkovi umyjú stôl. Ale tak, už som videla pár prípadov aj v reštauráciách, v ktorých sa tým teda nezdržovali.
Dnes mám rande so svojím mestom….
Dobrá spoločnosť, nálada podporená alkoholickými nápojmi a smiechom občas ženie celú skupinku ísť skontrolovať, či zábava vo vedľajšom bare nie je predsa len o čosi lepšia ako tu. Ak vás to sklamalo alebo po chvíľke omrzelo, poďme pozrieť ešte ďalej.
Ak si spomínate na svoje “tour de bary v meste”, určite by ste odhadli, že takýto nápad dostal niekto z vás väčšinou až po 23:00.
Naivne som si myslela, že aspoň v tejto dobe sú tieto praktiky obmedzené. Ale články o správaní sa istého bratislavského poslanca ma uviedli do reality.
Prečo sa bary kvôli koronavírusu zatvárajú skôr?
Stretávanie sa v baroch, či v iných zariadeniach v tejto dobe je rizikové. Stretávajú sa tam zväčša mladí ľudia. Tí sú pri tejto epidémii často bezpríznakoví alebo len s ľahkými príznakmi, pričom vírus roznášajú. Dodržiavať v baroch sociálny odstup, nosiť správne rúško a udržiavať si čisté ruky je tam nemožné.
Chápem však, že na prežitie barov a iných zariadení je nutné, aby aspoň z časti fungovali.
Ponechať ich otvorené do 23:00 vidím ako akýsi kompromis. Tieto zariadenia čo to zarobia, ľudia si tam môžu ísť sadnúť a spoločensky sa vyžiť (čo už samo o sebe odporuje odporúčaniam epidemiológov, nie?). Aj keď ja by som tam v tejto dobe nešla za žiadnych okolností.
Obmedzením tohto času sa však nepriamo obmedzuje množstvo alkoholu, čo za večer ľudia vypijú. Zabráni sa striedaniu barov, ktoré by inak prebiehalo pokojne až do ranných hodín a došlo by k oveľa väčšiemu premiešaniu ľudí.
Mnohých ľudí toto nariadenie aj odradí. Buď sa im neoplatí ísť na tak krátko do baru alebo to funguje ako výraznejšie označenie, že návšteva baru či diskotéky je zaradená medzi rizikové.
Ja vám však odporúčam tam neísť vôbec. Ani len do 23:00. Ak sa na bar z epidemiologického hľadiska pozriete s chladnou hlavou, sami usúdite, že je to v tejto dobe extrémne rizikové miesto.
TIP na záver: nikdy nejedzte tie oriešky, čo bývajú na bare pre všetkých ako pochúťka. Každý tam pchá svoje oblízané prsty… nikdy, ani mimo korony.
Pridaj komentár