20. februára 2018

Penne s mäsovými guľkami a grilovanou zeleninou

Od Ioan

Keď si talianska a libanonská kuchyňa dajú rande, môžete sa tešiť na zážitok dňa. A presne to sa dá povedať o tomto recepte. Penne s mäsovými guľkami a grilovanou zeleninou sú jednoducho vynikajúce.

Talianska a libanonská kuchyňa spojená v jednom recepte.
Penne s mäsovými guľkami a grilovanou zeleninou

Prvou vecou, ktorá charakterizuje taliansku kuchyňu, sú jednoznačne cestoviny. Musia byť, samozrejme, kvalitné a z tvrdej pšenice (grano duro). Libanonská kuchyňa je jednou z najchutnejších na svete a to aj vďaka používaniu veľkého množstva farebnej zeleniny a fantasticky voňajúcich čerstvo nadrvených korenín.

Aby sme to celé ešte dotiahli do dokonalosti (život si predsa treba užívať, nie?), tak doplníme ešte kvalitné nie veľmi tučné bravčové mäso a ….. skvelé jedlo je na svete.

Suroviny

  • 750 gramov bravčového nie tučného mäsa (stehno, panenka)
  • 50 gramov strúhanky
  • 1 lyžička koriandra
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 lyžička semienok horčice
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 500 gramov penne z grano duro (tvrdej pšenice)
  • 2 baklažány
  • 300 gramov cherry paradajok
  • olivový olej
  • hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ podľa chuti
  • čierne korenie
  • strúhaný parmezán

Postup

Zelenina

  1. Baklažány narežeme na 1,5 až 2 cm hrubé kolieska a rozložíme do zapekacej misy.
  2. Paradajky prerežeme na polovičky a dáme rovnomerne na baklažány.
  3. Zelenina pokropíme približne 2 lyžicami olivového oleja, osolíme a nakoreníme čiernym korením.
  4. Pečieme v rúre (medium grill) približne 45 minút.

Mäsové guľky

  1. Zomelieme bravčové mäso.
  2. Koriander, rímsku rascu a horčičné semienka rozdrvíme.
  3. K mäsu pridáme zmes korenín, mletú škoricu a strúhanku. Všetko spolu poriadne premiešame.
  4. Vlhkou rukou tvarujeme z hmoty mäsové guľky. Jednu mäsovú guľku tvorí približne 1 polievková lyžica zmesi.
  5. Dáme zapiecť do rúry na 20 minút.

Cestoviny

  1. Penne uvaríme al dente. Odložíme si približne 1 dcl vody z cestovín.
  2. K mäsu pridáme cestoviny, približne 1 dcl vývaru z cestovín, zeleninu, nakrájanú petržlenovú vňať .
  3. Podľa chuti prípadne dosolíme a dokoreníme.
  4. Cestoviny posypeme strúhaným parmezánom.
Detail na maškrtu

Dobrú chuť!