Melasa býva nadnesene označovaná ako “čierny zázrak”. Čo teda získame výmenou bieleho cukru za melasu?

1 lyžica melasy obsahuje 15 g cukru
Typy a výroba melasy
Melasa je odpadový produkt pri výrobe bieleho trstinového cukru. Paradoxne, práve tento “odpad” je najbohatší na určité vitamíny a minerály.
V predajniach zdravej výživy, či už ide o kamenné obchody alebo e-shop, sa však často zamieňajú dva trochu odlišné produkty – melasa a extrakt z melasy zvaný aj blackstrap melasa.
Výroba prebieha nasledovne: vylisovaná šťava z cukrovej trstiny sa zahrieva, cukor kryštalizuje a pomocou centrifúgy sa oddeľuje. Proces prebieha v niekoľkých fázach, štandardne v troch.
Po prvom zahrievaní sa získa svetlá melasa s najvyšším množstvom zostatkového cukru. Po druhom je melasa tmavá s menším obsahom cukru. Tieto prvé dva typy sa používajú pri varení, pričom tmavá melasa má horkejšiu chuť.
Po treťom zahriatí dochádza k najväčšiemu koncentrovaniu výživných látok vo forme tzv. blackstrap melasy, občas sa stretneme aj s označením extrakt z melasy. Táto sa využíva skôr na podporu výživy a doplnenie minerálnych látok pomocou stravy, je menej vhodná do varenia kvôli jej horkej chuti a hustejšej konzistencii.
Zloženie
Presné zloženie jednotlivých produktov sa jemne líši v závislosti od typu melasy, miesta pestovania a použitej metódy extrakcie.
Všeobecne však môžeme povedať, že hlavnou zložkou sú cukry sacharóza, glukóza a fruktóza. Jedna lyžica obsahuje až 58 kalórií. Glykemický index má 55.
Množstvo obsahových látok obyčajnej melasy sa udáva na odporúčanú dávku nasledovne:
1 polievková lyžica (cca 20 g):
- Cukry 15 g
- Vitamín B1 (tiamin) 0,008 mg = 1% DDD
- Vitamín B3 (niacín) 0,186 mg = 1% DDD
- Vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,161 mg = 2% DDD
- Vitamín B6 (pyridoxín) 0,134 mg = 7% DDD
- Vápnik 41 mg = 4% DDD
- Meď 0,097 mg = 1% DDD
- Železo 0,94 mg = 5% DDD
- Magnézium 48,40 mg = 12% DDD
- Mangán 0,306 mg = 15% DDD
- Fosfor 6,2 mg = 1% DDD
- Draslík 292,8 mg = 8% DDD
- Sodík 7 mg = 0%
- Selén 3,56 mikrogramov = 5% DDD
- Zinok 0,06 mg = 0%
- Omega 6 mastné kyseliny 10 mg
Blackstrap melasa obsahuje o trošku menej cukrov (približne 12 g) a mierne vyššie množstvá vitamínov a minerálov. Rozdiely však nie sú diametrálne odlišné.
Je melasa zdravou potravinou?
V prvom rade si musíme uvedomiť, že ide o formu rafinovaného cukru. Je bohatá na obsah sacharidov (sacharózy, glukózy a fruktózy) a neobsahuje žiadnu vlákninu ani bielkoviny. Z toho dôvodu, zaradiť ju medzi vyslovene zdravé potraviny nemožno. Jedna lyžica obsahuje až 15 g cukrov, čiže 58 kalórií.
Na druhej strane, oproti cukru obsahuje vyšší obsah vitamínov a minerálov a je vhodné ju používať namiesto neho. Takže tam, kde ho používate na dosladenie pokrmov a nápojov, zvážte jeho nahradenie melasou. Problémom ale bude jej trochu výrazná chuť, odlišná od cukru. Denne sa odporúča užívať tak 1 až 2 lyžice.
Takže pokiaľ máte nedostatok vyššie spomenutých minerálov alebo vitamínov skupiny B, je nahradenie obyčajného cukru za melasu dobrým krokom. Priaznivý je hlavne obsah železa, horčíka, mangánu a selénu.
Jej glykemický index je 55, pre diabetikov existujú lepšie alternatívy náhrady cukru a na ich mieste by som sa jej radšej vyhla.
Pri ktorých ochoreniach vám vie pomôcť sa dočítate v najbližšom článku.
[…] Nejedná sa však len o biely cukor. Do prijímaného cukru sa počíta biely aj hnedý cukor, med, melasa ako aj xylitol. Hnedý cukor, med či melasa, všetky obsahujú vysoký obsah jednoduchých cukrov. Melasa je taktiež forma rafinovaného cukru, akurát s vyšším obsahom vitamínov a minerálov oproti svojej bielej verzii (viac o melase si môžete prečítať v tomto článku). […]