• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Buďme zdraví

Aktívna cesta za zdravím: prevencia a samoliečba

  • Hlavná stránka
  • Online magazín
    • Prevencia
    • Liečba ochorenia
    • Tehotenstvo
    • Dojčenie
    • Zdravie dieťaťa
    • Zdravie dospelého
    • Recenzie
    • Moje obľúbené recepty
  • Kontakt
  • O Kristíne
  • Nav Social Menu

    • Email
    • Facebook

Je čierny zázrak melasa skutočne zázrakom pre zdravie?

19. januára 2018 by Kristina 1 Comment

Melasa býva nadnesene označovaná ako “čierny zázrak”. Čo teda získame výmenou bieleho cukru za melasu?

Lyžica melasy obsahuje rozpustenú celú lyžicu cukru, akurát je v sirupovej forme. Náhradou cukru melasou nezískate menší obsah cukru v jedle, len viac výživných látok.

1 lyžica melasy obsahuje 15 g cukru

Typy a výroba melasy

Melasa je odpadový produkt pri výrobe bieleho trstinového cukru. Paradoxne, práve tento “odpad” je najbohatší na určité vitamíny a minerály.

V predajniach zdravej výživy, či už ide o kamenné obchody alebo e-shop, sa však často zamieňajú dva trochu odlišné produkty – melasa a extrakt z melasy zvaný aj blackstrap melasa.

Výroba prebieha nasledovne: vylisovaná šťava z cukrovej trstiny sa zahrieva, cukor kryštalizuje a pomocou centrifúgy sa oddeľuje. Proces prebieha v niekoľkých fázach, štandardne v troch.

Po prvom zahrievaní sa získa svetlá melasa s najvyšším množstvom zostatkového cukru. Po druhom je melasa tmavá s menším obsahom cukru. Tieto prvé dva typy sa používajú pri varení, pričom tmavá melasa má horkejšiu chuť.

Po treťom zahriatí dochádza k najväčšiemu koncentrovaniu výživných látok vo forme tzv. blackstrap melasy, občas sa stretneme aj s označením extrakt z melasy. Táto sa využíva skôr na podporu výživy a doplnenie minerálnych látok pomocou stravy, je menej vhodná do varenia kvôli jej horkej chuti a hustejšej konzistencii.

Zloženie

Presné zloženie jednotlivých produktov sa jemne líši v závislosti od typu melasy, miesta pestovania a použitej metódy extrakcie.

Všeobecne však môžeme povedať, že hlavnou zložkou sú cukry sacharóza, glukóza a fruktóza. Jedna lyžica obsahuje až 58 kalórií. Glykemický index má 55.

Množstvo obsahových látok obyčajnej melasy sa udáva na odporúčanú dávku nasledovne:

1 polievková lyžica (cca 20 g):

  • Cukry 15 g
  • Vitamín B1 (tiamin) 0,008 mg = 1% DDD
  • Vitamín B3 (niacín) 0,186 mg = 1% DDD
  • Vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,161 mg = 2% DDD
  • Vitamín B6 (pyridoxín) 0,134 mg = 7% DDD
  • Vápnik 41 mg = 4% DDD
  • Meď 0,097 mg = 1% DDD
  • Železo 0,94 mg = 5% DDD
  • Magnézium 48,40 mg = 12% DDD
  • Mangán 0,306 mg = 15% DDD
  • Fosfor 6,2 mg = 1% DDD
  • Draslík 292,8 mg = 8% DDD
  • Sodík 7 mg = 0%
  • Selén 3,56 mikrogramov = 5% DDD
  • Zinok 0,06 mg = 0%
  • Omega 6 mastné kyseliny 10 mg

Blackstrap melasa obsahuje o trošku menej cukrov (približne 12 g) a mierne vyššie množstvá vitamínov a minerálov. Rozdiely však nie sú diametrálne odlišné.

Je melasa zdravou potravinou?

V prvom rade si musíme uvedomiť, že ide o formu rafinovaného cukru. Je bohatá na obsah sacharidov (sacharózy, glukózy a fruktózy) a neobsahuje žiadnu vlákninu ani bielkoviny. Z toho dôvodu, zaradiť ju medzi vyslovene zdravé potraviny nemožno. Jedna lyžica obsahuje až 15 g cukrov, čiže 58 kalórií.

Na druhej strane, oproti cukru obsahuje vyšší obsah vitamínov a minerálov a je vhodné ju používať namiesto neho. Takže tam, kde ho používate na dosladenie pokrmov a nápojov, zvážte jeho nahradenie melasou. Problémom ale bude jej trochu výrazná chuť, odlišná od cukru. Denne sa odporúča užívať tak 1 až 2 lyžice.

Takže pokiaľ máte nedostatok vyššie spomenutých minerálov alebo vitamínov skupiny B, je nahradenie obyčajného cukru za melasu dobrým krokom. Priaznivý je hlavne obsah železa, horčíka, mangánu a selénu.

Jej glykemický index je 55, pre diabetikov existujú lepšie alternatívy náhrady cukru a na ich mieste by som sa jej radšej vyhla.

Pri ktorých ochoreniach vám vie pomôcť sa dočítate v najbližšom článku.

Related Posts

  • Testujeme: prírodný deodorant namiesto antiperspirantu
  • Testujeme: prírodná kozmetika na ekzémy
  • Recenzia knihy: How to build a healthy brain od K. Wilson
  • Testujeme: šípkový peeling Navia pre mastnú problematickú pleť

Filed Under: Recenzie

Predchádzajúci príspevok: « Prírodná liečba vlhkého kašľa
Nasledujúci príspevok: Ženy a beh: vedci odhalili, čo zlepší vašu výkonnosť »

Reader Interactions

Trackbacks

  1. Prvý a zásadný krok k zdravej strave - Buďme zdraví píše:
    17. marca 2018 o 14:33

    […] Nejedná sa však len o biely cukor. Do prijímaného cukru sa počíta biely aj hnedý cukor, med, melasa ako aj xylitol. Hnedý cukor, med či melasa, všetky obsahujú vysoký obsah jednoduchých cukrov. Melasa je taktiež forma rafinovaného cukru, akurát s vyšším obsahom vitamínov a minerálov oproti svojej bielej verzii (viac o melase si môžete prečítať v tomto článku). […]

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Primary Sidebar

Kategórie

  • Dojčenie
  • Liečba ochorenia
  • Moje obľúbené recepty
  • Plodnosť
  • Prevencia
  • Recenzie
  • Tehotenstvo
  • Zdravie dieťaťa
  • Zdravie dospelého
  • Zo života

Vitajte na mojom blogu

Zdravie patrí medzi najdôležitejšie veci v našom živote. S podlomeným zdravím sa žije ťažšie. Niektoré ochorenia sa zlepšiť nedajú, mnohým sa však pomôcť dá. Tento blog bude postupne prinášať moderné odporúčania na samoliečbu, informácie zo zahraničných zdrojov a recepty na zdravé jedlá, ktoré má oslovili a zaradila som ich do nášho rodinného jedálnička. Určite však nenahrádza konzultácie s lekárom, tak keď treba, šup do ambulancie.

Kristína Ferencik

Najnovšie články

  • Socată alebo fermentovaný nápoj z bazy čiernej
  • Skríning rakoviny: domáce samo-vyšetrenie kože
  • TOP bylinky v kuchyni
  • Čo by mal každý vedieť o melanóme?
  • Recenzia knihy: How to build a healthy brain od K. Wilson
  • Naša Facebook stránka
  • Náš Instagram

Copyright © 2022 · Shirley theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Copyright © 2022 · Shirley Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in